Gaziantep’in imar sorunları tartışıldı
Toplantıda genç mühendis ve mimarlar belediyenin tutumundan şikayet ettiler. Yeşil alanlar konusuna değinen mimarlar odası temsilcisi, Atatürk Kültür Parkı projesine hayatiyet kazandırılmasını istedi.
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Demeği ile Mimarlar Odası, İnşaat ve Harita Mühendisleri Odası Gaziantep temsilciliklerinin ortaklaşa hazırladıkları «Gaziantep’in İmar Sorunları» ile ilgili rapor, Gaziantep Belediyesi ile birlikle hazırlanan toplantıda dile getirildi.
Belediye Başkanı Ömer Arpacıoğlu'nun yöneticiliğini yaptığı toplantı, inşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Necati Kanalıcı'nın konuşması ile açıldı.
Necati Kanalıcı konuşmasında, Gaziantep kentinin genel konumu, potansiyeli ve imar sorunlarına değindi, Kentimizin, Türkiye standartlarına uygun şartlara sahip olmadığını belirtti.
Kanalıcı, halen devam etmekte olan yüzde 50 parselasyon ve takaslar uygulamasında birtakım tereddütlerin meydana geldiğini ifade etti.
Ayrıca, 2981 sayılı imar affı yasa uygulaması ile önemli bir adım atılamadığı, belediyenin bu konudaki geniş yetkilerini bir an önce harekete geçirmesi gerektiği vurgulandı. Toptan pazarlama, yeşil alanlar, toplu konut, otogar ve otopark sorunları anlatıldı. Kadrolaşma konusu üzerinde durularak, Belediye Başkanı ile teknik kadro arasında tampon olabilecek, imar ile ilgili, teknik reis muavinliğinin kurulmasının yararlı olacağı söylendi.
Harita Mühendisleri Odası Gaziantep temsilciliğinden Ahmet Tan, parselasyon ve takaslar konusunun çözümünde, belli prensiplere uyulması gerektiğini belirtti. Belediye bünyesinde ayrı bir organın oluşması, kamuoyunda kabul edilmiş amaçlar doğrultusunda çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti.
Trampalar konusunda belli ilkelerin saptanmadığı için çelişkilerin görüldüğü vurgulandı. Parselasyon sonucu doğan yeni imar parsellerinde, zorunlu olarak kalan belediye hisselerinde, o hisseye eş değer diğer arsalarla trampa edilmesi gerektiği belirtildi. Satış yolunun tercih edilmemesinin iyi olacağı, trampaların birbirini tamamlayacak bölgeler arasında yapılması gerektiği ifade edildi.
Mimarlar Odası Gaziantep Temsilcisi Muhtar Küçükkömürcü, yeşil alanlar konusuna değinerek şunları söyledi. «Kent merkezimizde yaşayan yarım milyon üzerindeki nüfusumuzun dinlenme, eğlenme, spor ve kültürel ihtiyaçlara cevap verecek kapasitede tesislerimiz bulunmuyor. Kentimizde kişi başına 1,5 metrekare yeşil alan düşmektedir. Kentin yerleşim alanları içerisindeki dağılımı dengeli değildir. Evrensel boyutlarda kişi başına yeşil alan miktarı asgari 7.00 metrekare iken, bizde de soruna süratle çözüm bulunması gerekmektedir.
Alleben deresi kıyısında ve iki köprü arasında projelendirilen 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı projesinin hayatiyet kazanması kentimizde kişi başına yeşil alan miktarını 7.00 metrekareye çıkacaktır. Bu, 100. Yıl ile Kavaklığın birlikte mütalaa edileceği dinlenme, eğlence, kültürel sosyal tesisler kompleksinin gerçekleşmesine bağlıdır.
Bunun için belediye Türkiye çapında proje yarışması düzenlemeli kamuoyunda meydana gelecek heyecan, krediler ve öz kaynaklarla alt yapı belediye tarafından gerçekleştirilmelidir Konu ile ilgili bakanlığın desteği sağlanmalıdır.» dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliği adına Ali Uğurluer, konut sorunu için belediyenin tüm organizasyonlara yönelmesi gerektiğini belirtti.
Bu konuşmalardan sonra İnşaat mühendisi, eski belediye başkanı Esat Kaya Turgay'da görüşlerini anlattı. Turgay, imar uygulamalarının spekülasyonlara keyfi uygulamalara yol açabildiğini, kişilerin değil, kamunun menfaatinin önemli olması gerektiğini söyledi. Baskı gruplarının etkisi ile imar planlarının değişmemesini ifade etti.