ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Bu ne kadar gürültülü bir şehir?

Bu ne kadar gürültülü bir şehir?
YAYINLAMA: 05 Şubat 2024 / 17.20
GÜNCELLEME: 05 Şubat 2024 / 17.20

Yabancı gözüyle

Motosikletlerin şamatasına kimse mani olamayacak mı?

Türkiye'de böyle bir şehir var mı bilemiyoruz… Gaziantep her halde gürültü ve şamata bakımından Türkiye’de örneğine az rastlanır bir şehir olsa gerek… Şehre gelen bir yabancı gazetemiz yazıhanesinde otururken kulağına gelen motosiklet seslerini, motosiklet şamatalarını “Bu ne kadar gürültülü bir şehir?” diye nitelendirdi.

Gerçekten Türkiye’nin hiçbir yerinde motosikletlerin böylesine başı boş, istediği kadar gürültü yaptığı görülmemiştir.

Motosikletliler susturucularını çıkararak bilhassa gürültü yapmaktan hoşlanıyorlar. Şamata yapmaktan vahşi bir zevk alıyorlar…

Tabii bu kadar şarlatanlıklara ses çıkaran olmazsa bu pervasızlıklarını daha da arttırabilirler.

Gürültünün insan üzerinde ne kadar kötü etki yaptığına dair derlediğimiz bilgileri yan sütunda yayınlıyoruz.

Gürültüden gına getiren halk merak ediyor. Vilayet ilgilileri bu kadar gürültü ve şamataya mani olamayacaklar mı diye…

Gürültünün zararları

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaların sonucuna göre, gürültü insan sağlığı ve topluma menfi etkisi yüzünden büyük problemler yaratıyor.

Gürültülü yerlerde evi bulunanların sinir sistemlerinin bozulduğu, anormal davranışlar yaptığı tespit edildi. Hamile kadınlarda gürültüden etkileniyor. Bu nedenle erken doğumların meydana gelebileceği ifade ediliyor.

Gürültünün toplum ve iş hayatı üzerindeki etkisi ise daha da kötü. Gürültülü semtlerdeki iş yerlerinde çalışanlarda verim yüzde 30’a kadar düşüyor. Bu da ekonomiye büyük zararlar veriyor. İşitme bozukluklarına yol açıyor.

Geçen yıl gürültünün insan sağlığı ve ekonomi üzerindeki etkilerini tespit için Adana’da ilmi bir araştırma yapıldı. Şehir merkezinde ve trafiğin yoğun olduğu yerlerde iş veriminin çok düştüğü bilimsel olarak tespit edildi.

Şehrimizde de gürültünün insan ve toplum sağlığı, ekonomiye ters etkileri konusunda Adana’da olduğu gibi ilmi bir araştırmanın yapılması isteniyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *