ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Çam ormanlarımızı koruyalım

Çam ormanlarımızı koruyalım
YAYINLAMA: 22 Ekim 2020 / 18.48
GÜNCELLEME: 22 Ekim 2020 / 18.48
Bu yıl geç kalmayalım....

“Çam kesekurdu” mücadelesi hazırlığını şimdiden yapmazsak, kurtlar nisan ayında kanatlanıyor. Geçen yıl ilimizdeki çam ormanlarını kasıp kavuran, sayısız çamın kurumasına ve milli servetin yok olmasına sebebiyet veren çam kese kurdunun mücadelesi yapılmamıştı.

Mersin'de bulunan Orman Bölge Müdürlüğüne durum iletildiğinde hastalığın Güneydoğu Anadoolu bölgesindeki çamlarda yaygın bir şekilde bulunduğu, köklü ve etkili bir mücadele yapılmadığı takdirde yeniden başgöstereceği bildirilmişti. Bu yıl için etkili bir mücadele yapılacağı bildirilmesine rağmen kıpırdanma görülmüyor. Zira çam kese kurdu ile mart ayı içinde mücadele tamamlanmadığı takdirde, nisan ayında kanatlanan kurtçuklar çam alanlarına dağılarak filizleri yemeye başlıyor ve ağaçları kurutuyor.

Bilindiği gibi geçen yıl Dülük, Nizip yolu ve diğer orman alanlarındaki çamların tümünde çamkese kurdu görülmüş, Nizip yolundaki çamların yok olmasına, kurumasına neden olmuştu.

Belediye tarafından mezarlıktaki çamlarda yapılan mücadele verimli oldu. Uzun sırıkların başına bağlanan oraklarla kesilen keseler imha edildi. Uçmak üzere bulunan kurtlar da ilaçlarla imha edilmişti. Bu yüzden mezarlıktaki çamlar kurtuldu. Bu yıl da mücadeleye devam edilirse kökü kazınabilir.

Gaziantep orman şefliği tarafından çam kese kurdu ile mücadeleye başlanması bekleniyor. Aksi takdirde geçen yılki tahribat birkaç katına çıkacak, Gazianteplinin dişiyle tırnağıyla yetiştirdiği çam ormanları yok olmaya terkedilecek. İlgililerin bu çok önemli konu üzerine hassasiyetle, zaman kaybetmeden eğilmesi bekleniyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *