ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Canlı hayvan ihracatı başladı

Canlı hayvan ihracatı başladı
YAYINLAMA: 23 Ekim 2024 / 12.19
GÜNCELLEME: 23 Ekim 2024 / 12.19

Yeni düzenlemeler geçen yıllara göre daha farklı. Habur gümrüğünden canlı hayvan ihracatına izin yok.

İlgililerden alınan bilgiye göre, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Canlı Hayvan İhracatçıları Birliklerinin tamamına gönderdiği bir talimatla canlı hayvan ihracatına 13 Mayıs 1985’ten itibaren müsaade edildiğini belirtti.

1985 yılı canlı hayvan ihracatı geçen yıllara göre bu yıl daha esnek ve farklı oluşu da dikkatleri çekmektedir. Örneğin geçen yıl her bir ihracatçının alabileceği 250 tonluk tavan lisans talebi bu yıl 1000 tona yükseltilirken, alınan lisansların kullanım süresi de 45 günden 60 güne çıkartıldı.

Canlı sığırda ise, yerli ırk sığırların ihracın da yüzde 45'i kısırlaştırılmış dişi olabileceği de belirtilerek, bu konuya da esneklik getirilmiştir. 31 Aralık 1985 günü bitecek olan ihracata 1 Kasım 1985 tarihine kadar lisans verileceği, bu tarihten sonraki taleplerin dikkate alınmayacağı belirtildi.

Teslim şeklinin FOB, ödeme şeklinin Akreditif veya peşin olma esası değişmemektedir. Yeni sezonda değişmeyen diğer bir husus ise fon ve asgari ihraç fiyatlarıdır.

1984 yılında Türkiye’den toplam 420 Milyon dolar olan canlı hayvan ihracatının 178 milyon dolarlık bölümü Gaziantep'ten yapıldığına dikkati çeken yetkililer Irak’taki sığır ve bası salgınından dolayı Habur gümrük kapısının canlı hayvan ihracatına kapalı olduğunu belirtmişlerdir. Kara yolundan yapılacak ihracatta Suriye Transit geçişte Kamyon ve Tırlara müsaade etmemektedir. Yalnız Demiryolu için Transit geçişe müsaade etmesi ihracatçılar için çok büyük külfetler ve yığılmalar ile vagon azlığı endişesi oluşacağı gözlenilmektedir. Suriye'nin bu tutumu ile DDY’nın verebileceği hizmet ölçüsü ihracatçılar tarafından huzursuzluğa yol açmıştı.

Konuyu görüştüğümüz bir ihracatçı, bu durum karşısında Devlet’in ne gibi önlemler aldığı hakkında bir görüşü olmadığını ve açıklayıcı bir bilgi sahibi olamadıklarını belirtti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *