“Gaziler, Suburcu ve İnönü caddesindeki elektrik tellerini yeraltına almak isteriz”
Konuşan: Adil Dai
Soru 1: Gaziantep’in kanalizasyon şebekesi eski ve yetersiz. Alleben deresi, şehrin sağlığını tehdit eden, açık bir kolektör (toplama kanalı) olarak akıp gidiyor. Sorunun hallide büyük paraya bağlı. Bu problemi nasıl halletmeyi düşünüyorsunuz?
Cevap 1: Önce size ve gazetenize Gaziantep meselelerinde gösterdiğiniz hassasiyet nedeniyle teşekkür ederim.
Gaziantep daima gelişme gösteren, Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri arasında önemli bir sınır kapısıdır. Bu gelişmeler her geçen gün giderek artmaktadır. Sadece köylerimizden şehire değil, civar şehirlerden de şehrimize birçok ümitlerle gelen vatandaşlarımız burada yerleşmekte dolayısı ile Gaziantep’in çeşitli meseleleri artmaktadır. Bu bakımdan şehrimizde sağlıksız, plansız ve başıbozuk büyümeler meydana gelmiştir. Bizler de bu sıkıntılarla iç içe yıllarımızı geçirmekteyiz. Gaziantep gibi büyük bir şehirde yıllardır halledilmemiş olan Alleben Deresi2nin bugün dere yatağı olarak ıslahı mümkün değildir. Bence üstünün kapatılarak şehir imar planında bu alanın kullanılabilir duruma getirilmesi gerekir.
Bu meseleyi uzmanlarımıza süratle etüt ettirip Gaziantep için en faydalı olacak şekli bulmak gerekir. Halihazırda Kızılay binasının olduğu yerde bir geniş alan meydana getirmek ve Hükümet Konağı civarındaki trafiği oraya aktarmak ve böylelikle Alleben Deresi yatağından da yararlanarak hareket noktamızı oraya aldığımız taktirde, trafiğe de nefes aldırtmamız gerekiyor.
Kanalizasyon meselesine gelince, şehir kanalizasyon şebekesinin yetersizliği, eskiliği hepimizin malumudur. Bu yetersiz kanalizasyon şebekesi titizlikle ele alınmalı ve daha çok uzun yıllar Gaziantep şehrinin ihtiyacını karşılayacak şekilde ıslah edilmelidir. Para kaynakları konusuna gelince, biz bu para kaynaklarını bulabileceğimiz inancındayız. Nerden bulunacağını da gayet iyi biliyoruz. Bu zaten bizim görevimizdir. Başladığımız bir işi de yarım bırakmak prensibimiz değildir.
Soru 2: Yeni yapılan imar planına göre, Değirmiçem konut alanı. Görüştüğümüz mimar ve mühendisler, “Değirmiçem çukurdadır, temel, kanalizasyon ve hava kirliliği yönünden burada şehir yapmak felakettir” diyorlar. Ne dersiniz? İmar planında yeni bir değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz?
Cevap 2: Biz Gaziantep’imizi yaşanabilir, güzel çehresiyle herkesin imreneceği bir şehir haline getirmek istiyoruz, taş yığını haline getirmek istemiyoruz.
Değirmiçem bölgesinde sadece konut değil daha birçok tesisler yer almıştır. Biz bu tesisleri, belediyeye geldiğimiz taktirde, yaptıracağımızı vaat ettik. Ancak bunlar bizim çok güçlü olduğuna inandığım teknik kadromla birlikte mütalaa edilecek, şehir imar planı biliyorsunuz 1984 yılında başlamıştır, yılan hikayesine dönmüştür ve 1978’de başlanan imar planındaki çalışmalar bir yerde geri kalmıştır. Çünkü şehir bu imar planından daha çabuk hareket halindedir. O halde Değirmiçem Mahallesi’ni kentin sadece bir bölümü olarak düşünmemek lazımdır. Şehirleşme hareketinde buradaki konut yığılmasını yaygınlaştırmak, keza burada yapılacak olan tesislerin bir kısmını başka alanlara kaydırmak ve çukur olan bu bölgeyi nefes alır hale getirmek lazımdır.
Soru 3: Gaziantep’te cadde ve sokaklar dar. Birçok kavşaklar, hele Maarif Kavşağı bir felaket. Bu yönden şehir içi trafiği de kördüğüm olmuş durumda. Bu konularda neler düşünüyorsunuz?
Soru 4: Bu şehirde otomobiller ya kaldırımlarda ya da sokak aralarında. Otopark sorununu nasıl çözümleyeceksiniz? Yoksa “Bu şehre otomobil giremez” diye tabela mı koyacaksınız?
Cevap 3-4: İmar kanununu çok iyi yorumlayabilecek durumdayız. Biliyorsunuz bu kanunun milletvekilliği döneminde babam Sayın Süleyman Kuranel çıkarmıştır. Tabi üzerinden geçen 25 yıl içerisinde günün şartlarına göre gerekli değişikliklere de uğramıştır. Şimdi biz imar kanunundan yararlanarak, şehrin muhtelif yerlerinde otoparklar inşa etmemiz mümkün olacaktır.
Yine dar sokakları kimseyi mağdur etmeden açmamız ve şehrimize modern bir hüviyet kazandırmamız mümkün olacaktır. Bir çok yerlere belediyeye tek kuruş mali külfet getirmeden üst geçitler inşa etmeyi de planlıyoruz. Bunlar belirli bir süre sonra belediyenin öz malı haline gelecektir.
Bizim hizmet paketimiz içinde Maarif Kavşağına ait geçit yapmakta var. Bugüne kadar 11-12 vatandaşımızın can verdiği Maanoğlu Köprüsünün oraya da bir alt geçit yapmak istiyoruz. Maarif Kavşağına yapacağımız alt geçidi biz çarşı olarak ta düşünüyoruz. Şimdiki Kızılay binasının önünde bir meydan tanzimini düşünüyoruz. Mezarlık civarında da meydan tanzimi yapacağız.
Soru 5: Çocuklarımız caddelerde oynar… İnsanımız yeşillik görmek için en az Başpınar’a gitmek zorunda. Şehir içinde yeni park ve bahçe yapımını düşünüyor musunuz?
Cevap 5: Şehrin yalnızca belirli yerlerinde değil bütün kenar semtlerimizde, kadınlarımızın ve çocuklarımızın oturabileceği park ve bahçeleri yapacağımızı taahhüt ediyoruz. İçinde tuvaleti ve büfesi bulunan yeşil alanlar da gerçekleştirilecektir.
Soru 6: Belediye Başkanı seçildiğiniz taktirde gerçekleştirmek istediğiniz bir projeniz var mı?
Cevap 6: Gaziler caddesi, Suburcu Caddesi ve İnönü caddesindeki elektrik tellerini TEK’le anlaşmak suretiyle yer altına almak istiyoruz.
Gaziantep’in iki ayrı bölgesinde, yeni iki mezarlık inşasını düşünüyoruz.
Yine kenar semtlerimizde ve şehrin merkezinde tespit edeceğimiz yerlere modern, umumi tuvaletler getireceğiz.
Tarihi yerlerimiz, camilerimiz ve türbelerimiz gibi emanetlerin etrafı temizlenecek, buraları tarihi değerlerine yakışır bir tarzda korunmaya ve bakıma alınacak ve buraları güzel birer alan haline getirilecektir.