Çalışan kadınlar için PİAR’ın araştırması
Köyde yetişen kadınlar bağımsız olmak ve meslek edinmek istiyor
Çalışan kadınların sorunları üzerine PİAR' ın yaptığı bir araştırmada, kadınların kendilerini öncelikle “anne ve eş” olarak değerlendirdikleri saptandı.
Medeni halleri, eğitim düzeyleri ve toplumsal kökenleri farklı kadınlar da değişik davranışlar görülmesine karşın, temelde benzedikleri anlaşıldı.
Yapılan araştırmada çalışan kadınların şu özellikleri saptandı: Çalışan kadınlar, genel kadın nüfusunun üzerinde eğitime sahip. Evli bayanların, eşleri arasında eğitim farkı azalmakta. Kadınların çalışma süresi 15 yıldan az. Evlilerin ise 10 yıl kadar. Dul görevliler, daha çok sorumluluk almakta ileri yaşlara kadar çalışmakta.
Kadınların yaşamında çocuklar büyük yer tutuyor. Çocukların bakımı, genelde eşlerin anneleri tarafından yapılıyor.
Çalışan kadınlar, ideal yaşam biçiminin ev kadınlığı ve iş kadınlığı olduğunu belirtiyor. Bu iki görevin birlikte yapılmasını büyük çoğunluk istemektedir.
Ekonomik zorunluluk çalışma oranını yükseltmiştir. Ancak “kadının yeri evidir” düşüncesi köyden kente giderek azalmaktadır. Bağımsız kişilik isteği ikinci plandadır. Bir meslek edinme daha çok bekarlar da görülmektedir. Yeni bir çevre edinme, boş zamanlan değerlendirme en azdır.
Kadınların çalışması, köyde yetişenler için meslek edinme, bağımsız olması isteğidir. Kent ilçe kökenliler için eğitiminin değerlendirilmesi düşüncesidir.
Çalışma yaşamından memnun olmanın ana nedeni gelir sağlama, kişide kendini dinamik hissetmedir. Bu daha çok bekarlarca desteklenirken, evliler doyurucu olmasını ön planda tutar.
Memnun olmamanın nedeni ise aile görevlerinin aksaması ve yorgunluktur. Bekarlar daha çok işten tatmin olmama konusundan yakınmaktadır. Dullar, eğitim yetersizliğine ve çalışma yaşamında ikinci sınıf görevli davranışı ile karşılaşıldığından rahatsız olmaktalar.
Çalışma yaşamının iyileştirilmesi için, evli ve dullar yuva, kreş ve aile mutfağının düzenlenmesini istemektedirler. Bekarlar mesleğe yöneltecek, eğitimin geliştirilmesini istemektedirler.
20 yılda emeklilik hakkı tüm yanıtlayıcılar tarafından yüzde 96 onaylanmaktadır.
Köy kökenliler çalışma yaşamının iyi bir anne ve eş olmayı yüzde 93 oranında etkilediğini belirtmişlerdir. İl çe ve kent kökenliler bunun tersini savunmuştur.