ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Dünyada 30 yıllık petrol kaldı

Dünyada 30 yıllık petrol kaldı
YAYINLAMA: 26 Mayıs 2024 / 14.35
GÜNCELLEME: 26 Mayıs 2024 / 14.35

Dışarıdan satın aldığımız enerjiyi boşa savurmayalım

 

“Enerji ve Enerji Tasarrufu” Haftası nedeniyle çeşitli mesleğe mensup kişilerin fikirlerine başvurduk. Enerji savurganlığına son verilmesi amacıyla okurlarımızın görüşlerini aşağıda veriyoruz:

Doç. Dr. Mazhar Ünsal: Enerji tasarrufu demek, enerjinin verimli kullanılması demektir. Enerji tasarrufu denilince az enerji kullanma anlaşılmamalıdır. Enerjinin kullanılması hayat seviyesinin yüksekliğini gösterir. Gelişmiş ülkelere baktığımızda kişi başına düşen enerji kullanım miktarı fazladır. Bu yüzden mümkün olduğu kadar, enerji üretimini artırmamız lazımdır Türkiye'de enerji tüketiminin sektörel dağılı mı şöyledir. Sanayi yüzde 37, konut yüzde 34, ulaşım yüzde 23, tarım yüzde 6’dır. Bu Türkiye'de tüketilen 53 milyon taşkömürüne eşit demektir. Dünyada ise 14 bin 350 milyon taş kömüre eşit enerji kullanımı olmaktadır. Türkiye, dünyanın 270 de biri kadar enerji tüketmektedir. Günümüzde enerji konusunda bazı endişeler ortaya çıkmıştır. En çok enerji petrol rezervlerinden karşılanmaktadır. Şu an tespit edilen rezervlerin 30 yıllık olduğu hesaplanıyor. Bu yüzden ilerde sorun çıkacağa benziyor. Yeni alternatif enerji kaynaklan araştırılıyor. Güneş enerjisi, nükleer enerji, beyaz kömür.

Kemal Durdu (Öğretmen): Tasarruf evde, aile de başlar. İlk görev çocuklara bunu aşılamaktır. Evlerdeki 2 lambadan birisi kapatılmalıdır. Çok pahalıya mal olan enerji yurt dışından alınmaktadır. Bu nedenle her kilovat enerji büyük bir titizlikle kullanılmaktadır.

Ekrem Atay (İktisat müdürü): Herkes ihtiyaçtan fazlasını kullanıyor. Gündüz, lambaların ve kaloriferlerin yanması çok hatalı bir davranıştır. Boşuna damlayan bir damla suyun hesabını yaptım. 24 saatte 1 teneke, 40 güde 1 ton su kaybı meydana geliyor. Boş akan 3 musluk dahi toplumumuz için büyük bir zarardır.

Cemil Bozkurt (TEK İl Müdürlüğü): Vatandaş normal kullanacağı kadar lamba, su, elektrik, ütü çok tasarruflu kullanılmalıdır. Normal ampul ve avizelerin yerine floresan lamba tercih edilmelidir.

Emine Yalçın (Sekreter): Enerji bilinçli kullanılmalıdır. Özellikle elektrikte çok savurgan bir milletiz. Enerji savurganlığı olduğu için şehrin göbeğinde lamba ile oturan vatandaşlarımız var.

Ömer Mumcuoğlu (İşçi): Resmi dairelerde elektrik tasarrufuna dikkat edilmiyor. Boşa yanan sokak lambaları var. Belediye, TEK bize tasarruf yapın diyor. Kendileri dikkat etmiyor. Devlet bu konuda etkin önlemler almalıdır.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *