ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Esnaflar da sicile kayıt olacaklar

Esnaflar da sicile kayıt olacaklar
YAYINLAMA: 12 Mart 2024 / 15.31
GÜNCELLEME: 12 Mart 2024 / 15.31

30 bine yakın esnaf olduğu halde, bunlardan ancak 5 bininin sicile kayıtlı olduğu belirtildi.

Gaziantep esnaf ve Küçük Sanatkârlar Dernekleri Birliği, esnaf ve küçük sanatkarların da sicile kayıt edilmesi gerektiği hakkında yazılı bir bildiri yayınladı. Bu bildiriyi aynen yayınlıyoruz.

Esnaf ve sanatkarlar sicil uygulaması

“Esnaf ve Sanatkarlar Sicili, Esnaf ve Sanatkarlara ait bilgilerin belgelendiği, devletin güvencesi altında tutulan ve diğer siciller gibi kamu güvenine haiz olan bir sicildir.

1964 yılından bu yana tutulması öngörülen, Esnaf ve Sanatkarlar Sicili çeşitli nedenlerle işlerlik kazanamadığından bu alandaki boşluk uzun yıllar hissedilmiş ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunun girişimleri ile 1983 yılında 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkârlar Kanununun bazı maddelerinden 62 sayılı K.H.K. ile değiştirilmesi ve aynı kanuna bazı maddeler eklenmesi üzerine esnaf ve sanatkarların sicillerinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde tutulması, yayınlanması amacı ile her il merkezinde ticaret davalarına bakan Asliye Hukuk mahkemeleri nezdinde o ili kapsamak ve il sınırları içerisinde çalışmak üzere bir esnaf sicili kurulması hüküm altına alınmıştır.

Yine aynı yasanın 62 sayılı K.H.K. İle değişik118. Maddesi gereğince Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılan Esnaf ve Sanatkar Sicil Yönetmeliğiyle Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi Yönetmeliği 01.01.1984 tarihinde yürürlüğe girmiş ve sicil yönetmeliği uygulaması tüm ülke çapında bu tarihten itibaren başlatılmıştır.

01.01.1984 Tarihinden önce meslek kuruluşlarında kayıtlı bulunan üyelerin illerdeki sicil memurluklarına başvurarak en geç 31.12.1984 tarihine kadar esnaf sicil kayıtlarını yaptırmaları zorunludur.

1984 yılı içerisinde ve daha sonraki tarihlerde çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç 30 gün içinde esnaf ve bir kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. Derneklerde üyelik kayıtları bulunmayan ve bu zorunluluğa uymayanlar süre idamından sonra resen kayıt edileceklerdir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *