İlgililer açılış tarihi konusunda çelişkili bilgiler veriyor. Pistin eğimli olması yüzünden, 110 kişilik uçaklar 70 yolcuyla havalanıyor.
Gaziantep Havaalanının 1985 yılı aralık ayı sonunda ulaşıma açılabileceği ifade ediliyor. Havaalanı geçtiğimiz mart ayında pist onarımı ve apron çalışmaları yapılmak üzere ulaşıma kapatılmıştı. Havaalanı inşaatı Bayındırlık Bakanlığı DLHİ (Devlet Liman Hava İşletmeleri) Genel Müdürlüğü Kontrol Amirliği denetiminde MÖN müteahhit firması tarafından yapılıyor. Daha önce 45 metre olan pist genişliği 60 metreye çıkarılıyor. Pist kenarlarında bulunan 7 şer buçuk metrelik asfalt banketler betona çevriliyor. Banketlerin betona çevrilmesiyle motorları kanat altında olan BOİNG ve KARGO uçaklarının da şehrimiz havaalanına rahatlıkla iniş yapabileceği belirtiliyor. Ayrıca terminal binası önündeki ve pist uçlarındaki apronlar genişletilirken, uçak park apronları yapılıyor. Uçak park apronunda iki uçağın aynı anda park yapabileceği söyleniyor. Birkaç yıldan bu yana projede yer alan, inen uçakların seri bir şekilde pisti boşaltmasını sağlayacak taksirutpist yapımının gerçekleşemeyeceği İfade ediliyor. Şu anda 37.5 metrelik pist eğiminin uçuş güvenliği açısından tehlike arz ettiği, bu nedenle yaz aylarında uçakların tahditli kalktığı belirtiliyor.
Eğim nedeniyle 110 kişilik DC 10’ların ancak 70 yolcuyla kalkabildiği, eğimin giderilebilmesi için pistin asfalt yönünde 600 metre uzatılması gerektiği açıklandı.
Programa göre, daha önce asfalt olan uçak pistinin betona genişletilerek çevrilmesinin 1985 aralık ayı sonunda bitmesi gerekiyor. Şehrimiz meydan müdürlüğü ilgilileri, yıl sonuna kadar pistin onarılabileceğini, havaalanının tam teşekküllü olarak ulaşıma açılabilmesinin 1986 yılı sonunu bulabileceğini söylüyorlar. Yine pist tamamlansa bile, kış aylarına rastladığı için diğer yan çalışmalar tamamlanmadan sisli havalarda ve gece uçak iniş kalkışı yapılamayacağı meydan müdürlüğü İlgililerince ifade ediliyor.
Devlet Hava Meydanları İşletmeler Genel Müdürü Mustafa Öztamer ile İnşaat Daire Başkanı Mustafa Atik ise havaalanının 1985 yılı sonunda ulaşıma açılacağını belirtiyorlar.
Devlet Hava Meydanları ilgililerine göre, havaalanının ulaşıma açılabilmesi için yalnızca pistin tamamlanması yeterli olacak. Diğer yan çalışmaların tamamlanma tarihi ise 1986 ekim ayı olarak gösteriliyor.
Geçtiğimiz günlerde havaalanında yaptığımız incelemeler sırasında pist ve apron yanında, çevre tanzim çalışmalarının da yapıldığını gözledik. Sıcak havalarda yolcuların açık havada oturabilmeleri için kameriyeler yapılmış ve banklar konmuş durumda.
Bayındırlık Bakanlığı DLHİ Genel Müdürlüğü Kontrol Amirliği ve müteahhit firma yetkilileri 1985 yılı sonunda pist tamamlanınca sis olmadığı sürece uçakların iniş kalkış yapabileceğini bildiriyorlar.
Müteahhit firma ilgilileri, bir süre önce ödenek güçlüğü çektiklerini, bakanlıkça ilk etapta gönderilen 415 milyon liralık ödenek bittiği için, inşaatı durdurmamak amacıyla firma tarafından 150 milyon lira harcama yapıldığını açıkladılar.
Son olarak bakanlıkça 300 milyon lira gönderilmesiyle, şimdilik ödenek sorununun ortadan kalktığı belirtiliyor.
Vali Abdülkadir Aksu'da bir aksaklık çıkmadığı takdirde havaalanının yıl sonunda ulaşıma açılacağını belirtiyor.
Havaalanı için Gaziantepli parlamenterlerimizin de girişimde bulunması halinde ödenek sorunu çıkmayacağı ve çalışmaların bir an önce bitirilebileceği kanısı tüm ilgililerce paylaşılıyor.