ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Gaziantep Kurtuluş Mücadelesini anlatan program yapıyor

Gaziantep Kurtuluş Mücadelesini anlatan program yapıyor
YAYINLAMA: 17 Nisan 2024 / 14.22
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2024 / 14.22

Çukurova radyosu

Gaziantep Kurtuluş Mücadelesini anlatan program yapıyor

Çukurova radyosu Gaziantep Kurtuluş Mücadelesini anlatan bir program yapıyor. Bu amaçla Çukurova radyosu program yapımcıları şehrimize gelerek araştırmaya başladı.

Yapımcılar önceki gün belediye başkanını ziyaret etti. İlimiz hakkında bilgi aldılar. Bundan sonra da Gaziantep Kurtuluş Mücadelesine katılan ve hâlâ aramızda bulunan en yaşlı muharip gazilerimizden Ali Nadi Ünler’i hasta yatağında ziyaret ettiler. Sayın Ünler’den kurtuluş günlerini dinlediler ve kayıt ettiler.

En yaşlı muharip gazimiz o günleri şöyle anlatıyor: “Gaziantep Kurtuluş Savaşı kurtuluş mücadelesi içinde eşi bulunmayan bir kahramanlık destanıdır. Hiçbir yardım görmeksizin, hiçbir fayda beklemeksizin, Türklüğün ebedi ve ezeli hasreti olan hür yaşamak için Antepliler savaştılar. Yarısı dış düşmanla el birliği içinde olan Ermenileri açık ve müdafaasız olan Antep’i 11 ay dişle tırnakla, imanlarını kale yaparak savundular. Bu kaleyi fethedecek hiçbir düşman olmadı ve olamaz da. Düşmanın gökte yağan çelik yağmuru, etrafa ateş saçarak yürüyen çelik kaleleri bu şehir halkını yıldırmadı. Binlerce şehit verdi. Bunlar içinde kadın ve çocuk vardı. Şehir enkaz haline geldi. Yine de pes demedi vuruştu. Dünyanın en kuvvetli araçları ile 3 kez kuşatılan şehirde düşman bir adım ilerlemek fırsatı bulamadı. 12 Ocak 1920 günü Sefermazlı’da (Araptar’ın yakını bir yerde) halka zulüm, işkence eden Fransızlar saldırdı. Başta Boynooğlu Memik Ağa olmak üzere oraları yok ettiler. 18 Ocak 1920 de Karayılan çetesi Maraş’a gitmekte olan Fransızları yakaladılar ve hepsini imha ettiler. Bundan sonra Şahinbey, Şubat ve Mart aylarında Fransızları Kilis yoluna savurmuştur. Ben de Şahinbey ile beraberdim. Onun muaviniydim”

Ali Nadi Ünler’i daha fazla yormak istemedik. İleride yeniden konuşmak ümidi ile sağlıklar dileyerek ayrıldık.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *