ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Gübre sıkıntısı çekiliyor

Gübre sıkıntısı çekiliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.25
Çiftçinin ihtiyacı bu ay içinde karşılanamazsa, Nisan’da gelecek gübre kimsenin işine yaramayacak Gübre ithalatının bugüne kadar yapılmamış,
Çiftçinin ihtiyacı bu ay içinde karşılanamazsa, Nisan’da gelecek gübre kimsenin işine yaramayacak
Gübre ithalatının bugüne kadar yapılmamış, olması yüzünden bütün yurtta olduğu gibi Gaziantep’te de gübre sıkıntısı baş göstermiş. “Gübre sıkıntısı nedeniyle, hububat ve pamuk üretiminin yüzde 25 oranında azalacağı” ileri sürülmüştür.
Çiftçiler, gübre ihtiyaçlarının bu ay içinde karşılanması gerektiğini belirterek, “Nisan ayında gelecek gübre kimsenin işine yaramayacak” demişlerdir.

Ticaret Bakanlığı da valiliklerden “İlerdeki gübre ihtiyacının” acele olarak bildirilmesini istemiştir. Bunu üzerine, Gaziantep’in gübre ihtiyacının yaklaşık 100 bin ton civarında olduğu Bakanlığa bildirilmiştir. Ancak bugüne kadar ne yeterince gübre gönderilmiş ve nede olumlu yönde bir adım atılmıştır.
Gübre konusunda çiftçileri sıkıntısı çektikleri, mektup, telgraf ve Ziraat Odaları Birliği’ne duyurulmuştur.
1976 yılında 3.5 milyon tona yakın üretimi beklenen ve bir milyon tonun ithali gereken gübrenin, sadece 200 bin tonunun ithal edilmesi ve yerli, üretimin azlığı, bir çok illerde olduğu gibi Gaziantep’te de gübre karaborsanın başlamasına yol açmıştır.

Mart ayında ekim yapacak olan çiftçi, gübreyi karaborsadan bulmanın yollarını aramaya başlamıştır. Gübre sıkıntısı stokçuların işine yaramış ve stokçular dolaylı yollardan ucuz fiyatla aldıkları gübreyi ihtiyaç sahiplerine yüksek fiyatlarla devretmeye başlamışlardır.
Tarım Bakanlığı’na bağlı Zirai Donanım Kurumun da bu mevsim kullanılacak üre ve nitrat cinsi gübre bulamayan üreticiler stokçulara kilo başına 40-50 kuruş fazla vererek ihtiyaçlarını karşılarken, gübre sıkıntısının doğmasına yol açmasına yol açtığını ileri sürdükleri Zirai Donatım Kurumu yetkililerine ateş püskürmüşlerdir.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *