ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Halkı şaşırtmak için bundan alası olmaz

Halkı şaşırtmak için bundan alası olmaz
YAYINLAMA: 27 Haziran 2024 / 13.24
GÜNCELLEME: 27 Haziran 2024 / 13.24

Katma Değer Vergisi zeytinde var, zeytinyağında yok… Bir misal daha verilmesi gerekirse, ayranda KDV var, ama yoğurtta yok.

Vatandaş KDV uygulamasını tam olarak kavrayamadı. Özellikle gıda maddelerindeki değişik vergi uygulamaları sorun yaratıyor. Bazı gıda maddelerinde Nisan ayından İtibaren KDV uygulanacak. Vatandaşlar konuya açıklık getirilmesini istiyor. Gıda maddelerinin (temel ya da temel olmayan) diye ayrılmasının uygulamada güçlüğe yol açtığı belirtiliyor. Ticaret hayatında karışıklık ve tüketici ile satıcı arasında sürtüşmeler meydana geliyor, deniyor.

Bir süpermarket sahibi bu konudaki çelişkileri şöyle anlatıyor. “Temel gıda maddelerinden KDV alınmaz sanılıyor. Zeytinde KDV var. Zeytinyağında yok. Beyaz peynirde KDV yok. Kaşar peynirinde var. Yoğurtta KDV yok, ayranda var. Bisküvi KDV'li, fasulye, mercimek, nohut, toz ve kesme şeker KDV'li değil. Piyale unda KDV yok. Aynı fabrikanın çıkardığı Kekun marka unda var. Müşteri buna şaşırıyor. Biz açıklamaya çalışsak ta zorlanıyoruz” diyor.

Vatandaşlar da bu verginin aksayan yönlerini şöyle dile getiriyorlar. “Hazır gıda maddeleri, çorbalar, özellikle beslenme değeri yüksek nişasta, pirinç, un temel gıda maddeleri kapsamına alınmamıştır. Dar gelirli insanların önemli miktarda tükettiği bu gıda maddeleri temel gıda sayılmalıdır. KDV dışında bırakılmalıdır.” diyorlar.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *