ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

İrmik ihracatının yüzde 70’i Gaziantep’ten yapılıyor

İrmik ihracatının yüzde 70’i Gaziantep’ten yapılıyor
YAYINLAMA: 26 Haziran 2024 / 10.17
GÜNCELLEME: 26 Haziran 2024 / 10.17

Adana’da toplanan “Genişletilmiş Başkanlar toplantısında Gaziantep’in sorunları dile getirildi.

2 Şubat günü Adana'da “Akdeniz Bölgesi Genişletilmiş Müşterek Başkanlar” toplantısı yapıldı. Ticaret ve Sanayi Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Odalar Birliği Başkanı ve Türkiye genelinde tüm odalar birliği yetkilileri katıldılar. Toplantıda ekonomik sorunlar üzerinde durularak uygulanan ekonomik politikalar üzerine görüş bildirildi. Üzerinde durulan konular, istihdam ulaştırma, KİT, PTT zamları, enflasyon, yatırımlar işsizlikte geri kalındığı belirtildi. Daha yapıcı önlemlerin bir an önce alınması gerektiği ifade edildi.

Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası toplantıya, ilimizin sorunlarını içeren geniş bir rapor sundu. Raporda, Gaziantep'in kamu yatırımlarının düşük bir düzeyde olduğu, teşvikten yoksun olarak yatırım yapmak zorunda bulunduğu anlatıldı. Rapor, ilimizin pek çok sorununu tek tek dile getiriyordu.

Raporda önemli bir ihracat merkezi olduğu, 1984 yılında 401 milyon dolarlık ihracat yapıldığı belirtildi. Buna karşılık ulaşım sorunlarının çözümlendiği söylendi. Transit merkezi E-5 Karayolunun devamı, Ortadoğu ülkelerine yük taşıyan araçların geçiş noktasının ilimizden geçtiği, bu yolunda çok kötü bir durumda olduğu ifade edildi.

70 büyük sanayi kuruluşunun, 110 küçük sanayi firmasının bulunduğu, Gaziantep yollarının, genişletilmesi gerektiği belirtildi. İrmik üretiminde, Türkiye üretiminin yarısının ilimizden yapıldığı, bunun yüzde 70 inin ihraç edildiği anlatıldı. Katma Değer Vergisi ile ilgili olarak temel gıda maddesi sayıldığı halde irmik ve kırmızı mercimeğin bu kapsama alınmamasının üyeleri zor durum da bıraktığı söylendi. 200 firmanın tercihli teleks için PTT ye para yatırdığı halde beklediği, havaalanımızın bakıma alınma nedeniyle kapatılacağı, bunların da ilimiz ticaretine sekte vurucu olaylar olduğu belirtildi. Canlı hayvan ihracatının Türkiye genelinde yarısını yapan Gaziantep'te canlı hayvan pazarının kurulamadığı, devletin bu sahada hiç yatırım yapmadığı dile getirildi. En son olarak ta 1973 yılında yapımına karar verilen tekstil makinaları fabrikasının yarım kaldığı, bir türlü tamamlanamadığı, tamamlandığı taktirde 20 milyon dolarlık döviz tasarrufu sağlanacağı belirtildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *