ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

İşçinin sendika kurma özgürlüğü tehdit altında

İşçinin sendika kurma  özgürlüğü tehdit altında
YAYINLAMA: 28 Kasım 2024 / 09.43
GÜNCELLEME: 28 Kasım 2024 / 09.43

Sendikacılar konuştu:

İşçinin sendika kurma özgürlüğü tehdit altında

 

Öziplik-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Er: İşçinin sendika kurma özgürlüğü tehdit altında, diyor.

Er, toplu sözleşmenin müeyyidesi olan grev hakkının da oldukça kısıtlanmış olduğunu iddia ediyor.

Gazetemizde uzun bir süreden beri çeşitli kesimlerden vatandaşlarla yaptığımız röportajlar yayınlanıyor. Bu röportajlarımızda normal vatandaş ve işadamlarımızın içinde bulunduğumuz sosyo-ekonomik koşullar hakkındaki görüşleri yer aldı. Amacımız her kesimden insanlarımızın görüşlerini aktarmak, sorunlarını yansıtmak olduğu için, bu serimize bir de Türk-İş ve Hak-İş' e bağlı bazı işçi sendikalarının yöneticilerinin görüşlerini eklemek istedik.

Sendika yöneticilerine, sendikaların şu andaki durumlarını nasıl değerlendirdiklerini ve işçilerinin sorunlarını sorduk.

İlk görüştüğümüz sendika yöneticisi kısa adı Öz İplik-İş olan tüm Dokuma, İplik, Trikotaj ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mehmet Er oldu. Mehmet Er ile sendikal çalışmalar için şehrimize geldiği günlerde konuşma imkanı bulduk.

Öz İplik -İş 1978 yılında yüzde 10 barajı aşarak kurulmuş Türkiye çapında 18 teşkilatı ve 35 bine yakın üyesi olan bir sendika. Sendikanın Gaziantep'teki üye sayısı ise 4 bin civarında. Aynı iş kolunda 6 sendika daha bulunuyor. Genel Başkan Mehmet Er, «Bu iş kolunda Türkiye'de ilk defa grevi biz başlattık» diyor.

-Sendikaların şu andaki durumlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Yasal sıkıntılardan doğan bir darboğaz mevcut. Toplu sözleşmenin müeyyidesi olan grev hakkı oldukça kısıtlanmış durumda, işçinin sendika seçme özgürlüğü tehdit altında. Sendika kurma özgürlüğü kısıtlanmış.

 -Sizce bu konuda neler yapılması gerekir?

-Demokrasiye geçiş süreci hız kazanırken, olağanüstü şartların atmosferine, hazırlanan ve bugün uygulamada tıkanıklıklara neden olan, çalışma hayatıyla ilgili yasaların demokratik toplumlara yaraşan bir şekilde, yeniden düzenlenmesi kaçınılmazdır.

-Türk-İş’in işçi hakları konusunda tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

*Türk-İş’in yasalarla ilgili talepleri, mevcut sendikaların tekelleşmesini ve sendikaların hareket alanının daha da daraltılmasını amaçlamaktadır.

-Sendikanız Türk İş'e bağlı değil mi?

-Hayır

-İşçilerinizin başlıca sorunları nelerdir?

-Emek, sermaye gibi depo edilemiyor. İşten çıkarılan bir işçi emeğini sonra kullanmak için saklayamaz. İşsizliğin hüküm sürdüğü bir toplumda, çalışan insanın da ekonomik yönden mutlu olması mümkün değildir.

-Sizce sendikaların en önemli görevleri neler olmalıdır?

-Biz sendikaları toplu iş sözleşmesi yapan kuruluşlar veya hayır kurumlan olarak düşünmüyoruz. Sendikaları çalışan üyelerinin her şeyden önce ekonomik, sosyal, kültürel ve eğitim ihtiyacının seviyesinin yükseltilmesi için, katkıda bulunması gerekli ve zorunlu olan teşkilatlar olarak kabul ediyoruz. Bugün sendikaların öncülüğünde tüketim kooperatifleri kurulabilmelidir. Sendikalar da bu kooperatiflere gereken yardımı yapabilmelidir.

-Bu koşullarda grev hakkının kullanılması mümkün müdür?

-Türkiye'de bu iş kolunda ilk grevi biz İstanbul'da başlattık. Ancak yasal eksiklikler ve uzun formaliteler var. Grev yaparken süreyi milimle ölçüyoruz. Süre bir şaştı mı, grev oldu yasa dışı, grev ve sendika yöneticisi ceza evinde.

-Bir işçinin normal bir yaşam sürebilmesi için alması gereken net asgari ücret ne kadar olmalıdır?

-Net olarak 60 bin lira almaları gerekir bu ekonomik koşullarda.

-Teşekkür ederiz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *