ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Kaçak yapılar daha çok sorun yaratıyor

Kaçak yapılar daha çok sorun yaratıyor
YAYINLAMA: 11 Mart 2024 / 15.38
GÜNCELLEME: 11 Mart 2024 / 15.38

Halk yasadan da mimarlardan da şikayetçi

Nazan Hıdıroğlu

Önceki günler gazetemizde imar affının kaçak yapıların sorununu çözemediğini yazmıştık. Gazetemize başvurarak sorunlarını anlatan vatandaşları dinleyince daha çok karamsarlığa kapıldık. Halk yasadan da, mimarlardan da çok şikayetçi.

Devlet bir yasa çıkardı. Bu yasa izinsiz, tapusuz binaları yasal hale getirmek için hazırlandı. Ancak yasanın koyduğu maddeler hep sorun yaratıyor. Örneğin vatandaş kaçak binanın projesini çizen mimarların çok masraf yaptırdığını, işlerinin de bir türlü yapılmadığını söylüyor.

Öğrendiğimize göre mimar çözemeyeceği kadar projeyi kabul ediyor. Elinde yetişmiş hiçbir elemanı yokken işten anlamayan kimselere çizim, ölçüm yaptırıyor. Bu kişilerin çizdiği projeler gerçeğe uymayan, sağlıksız projeler oluyor. Ölçüm yapmasını bilmeden kaçak bina projesi çizmeye kalkan eleman diğer mimarlarla ilişkiye geçmesi gerektiği noktaları bilmiyor. Daha çok aksaklıklar yaratıyor. Mimarlar birbirleri ile anlaşma sağlamaya çalışmıyorlar. Aksine düşmanca tavırlarla birbirlerinin işini aksatmaya çalışıyorlar. Böylece vatandaşın işi daha çok çıkmaza giriyor.

Ne yapacağını şaşıran kaçak bina sahipleri korku ve merak içindeler. Bir vatandaş şöyle diyor: “Elimizde para yok, özel yeminli bürolarda bizden çok para istiyor. Bu gidişle işlerimiz bir türlü yapılamayacak. Önce kaçak yapıların projesini belediye çizdirdi. Şimdi o da yok. Ne yapacağımızı şaşırdık. Yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *