ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Karşılıksız çek verenlere 5 yıla kadar hapis cezası

Karşılıksız çek verenlere 5 yıla kadar hapis cezası
YAYINLAMA: 16 Nisan 2024 / 10.18
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2024 / 10.18

Bir ahlaksızlığa çare bulundu

Karşılıksız çek bir hafta içinde yüzde 10 fazlasıyla ödenirse cezası kalkacak. Çeklerden bankalarda sorumlu olacak, önüne gelene çek karnesi dağıtılmayacak.

Çekle ödemelerin düzenlenmesi ve çek hamillerinin korunması hakkındaki kanun tasarısı bakanlar kurulunca kabul edilerek millet meclisine sevki kararlaştırıldı. Adalet Bakanlığınca hazırlanan yasa tasarısına göre 10 bin liraya kadar olan çeklerin ödenmesi sırasında karşılıklarının olup olmadığı aranmayacak. Bankalar Maliye Bakanlığının belirleyeceği esaslara göre çek karnesi bastırırken bu karneleri verdikleri müşterilerinin açık kimliklerini de Merkez Bankası’na bildirecekler.

Yasa tasarısına göre bankalar çekle işleyecek hesap açarken ve çek karnesi verirken gereken bütün titizliği gösterecekler. Bankalar çek karnelerinin her yaprağına çek ve işleyen hesabın bulunduğu şubenin adını, keşidecinin hesap numarası ile ad ve adresini yazacaklar. Müfettişlerinin açık kimliklerini ayrıca Merkez Bankası’na bildirecekler.

Çekle işleyen hesabın bulunduğu banka şubesi kendisine ibraz edildiği anda karşılığı bulunan çeki ödeyecek. Karşılığının kısmen bulunması halinde ise bu miktar ödenecek. Çek karşılıksız çıkarsa ödememe nedenleri çekin üzerine yazılarak hamiline geri verilecek.

Bankalar verdikleri çeklerin karşılığı bulunmayan keşideci veya vekil ile temsilcisinden ellerindeki çek karnelerini geri vermelerini isteyecekler. Keşideci çek karnesi vermediği takdirde bir yıl süreyle çek kullanamayacak, ayrıca 1-5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacak.

Bankalar, merkez bankasından yapılan duyurulara rağmen çek kullanma yasağı olan kişilere verdiği veya geri verilmesini istemediği çek karnelerinin her yaprağı için üzerinde yazılı miktarları karşılığı olsun veya olmasın yükümlü kılıyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *