ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Keme için bilimsel araştırma

Keme için bilimsel araştırma
YAYINLAMA: 21 Ekim 2024 / 13.13
GÜNCELLEME: 21 Ekim 2024 / 13.13

Keme’de bol antibiyotik var. Ayrıca çocukların gelişmesi için de önemli maddeleri içerdiği saptandı.

Şehrimizde halk arasında Keme olarak bilinen ve bilimsel adı Terfezia Boudieri chatin olan doğal mantar konusunda araştırmalar yapılıyor. Arap ülkelerinde Çöl Domalanı ve Kameyeh olarak bilinen doğal mantar, Elazığ Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümünden Dr. Fahrettin Gücin tarafından araştırılıyor. Dr. Gücin'den edindiğimiz bilgiye göre, Keme olarak bilinen doğal mantara şimdiye kadar ülkemizde yalnızca Fırat nehri kıyılarında rastlandı. Şehrimizde satılan Kemenin de Malatya ve Urfa'dan getirildiği ve Suudi Arabistan’a gönderildiği tespit edildi. Dr. Fahrettin Gücin, Kemenin Türkiye'nin hangi bölgelerinde bulunduğunun araştırılmasına devam edildiğini belirtti.

Yapılan açıklamaya göre yüzde 6 civarında protein ihtiva eden Keme'nin mineral maddeler bakımından da zengin olduğu biliniyor.

Fransa'da yapılan bir araştırmaya göre, doğal mantarın (Keme) antibiyotik ihtiva ettiği saptandı. Yapılan araştırmalar eski tarihlerde Türk bilginlerinin de Keme'nin suyunu göz iltihaplarında kullandıklarını gösteriyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *