ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Kirlilik solunum hastalıklarına, grip ve nezleye yol açıyor

Kirlilik solunum hastalıklarına, grip ve nezleye yol açıyor
YAYINLAMA: 25 Eylül 2024 / 15.08
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2024 / 15.08

Hava kirliliği kışın konuşulup yazın unutuluyor

Her kış mevsimi ortaya çıkan, tartışılan, şimdinin ve geleceğin çok önemli bir sorunu kabul edilen hava kirliliği şehrimizde yapılan bir seminerde işlendi.

Daha çok kış mevsiminin sorunu olarak kabul edilen bu konunun kışın konuşulup yazın unutulacak bir konu olmadığı belirtildi. Aksine bir an önce tartışılması gerekli önlemlerin alınması zorunlu olduğu anlatıldı.

Doç. Dr. Aysen Müezzinoğlu hava kirliliği ve çevre kirlenmesi konusunda şunları söyledi: «Hızlı sanayileşme ve nüfus artışı dolayısıyla ülkemizde hava kirliliği gün geçtikçe artmakta, bazı bölgeler de tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Kirliliği önlemek, kirletici kaynakları kontrol etmek gereklidir.

«Hava kirliliği insanları moral açısından ve sağlık yönünden çok fazla etkilemektedir. Nezle, grip, astım, solunum hastalıktan meydana gelmektedir. Akciğer hastalıkları, kömürle ısınan kentlerde daha çok görülmektedir.

“Nüfusu 100 binin üzerindeki kentlerde tüm bu sorunlar görülmektedir.

«Isınma ve sanayiden meydana gelen kirlilik için ayrı tedbirler almak gerekir. Çevre mühendisliğinin gelişmesi zorunludur.

“Evrensel kirlilik dediğimiz, konutlardaki ısınmada meydana gelen kirlilik için ısı tasarrufu yapılmalıdır. Bacalara filtre konulması şarttır. Kalitesiz kömürü kullanmadan önce elenip, yıkanmalı, kurtulduktan sonra şehirlerimize sevk edilmelidir.

“Sanayide ise teknoloji transfer edilirken, hava kirliliği önleme normları da geliyor. Bu yanlıştır. Kendi ülkemizin normları olması gerekir. Tasarruf yaparak, eğitilmiş kişileri kullanmak, baca ve kazan sistemlerini iyi ayarlamak zorundayız” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *