ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

“Kış burada da yoğun geçiyor”

“Kış burada da yoğun geçiyor”
YAYINLAMA: 19 Temmuz 2024 / 15.20
GÜNCELLEME: 19 Temmuz 2024 / 15.20

Aykut Tuzcu Washington’dan bildiriyor

Amerikalılar 200 senelik yerler için “çok eski” terimini kullanıyorlar. Bu deyime şaşırmış olduğumu fark etmiş olacak ki, Bir Türk’e 200 seneyi çok eski imiş gibi anlatmak komik oluyor” değil mi dediler.

WASHINGTON D.C

Başkent Washington D.C. mükemmel güzellikte bir şehir Potomac nehri şehrin kurulduğu büyük ovayı geniş kıvrımlar çizerek adeta süslüyor. Bizim, Gazianteplilerin hasret olduğu yeşilliğe büyük alanlar ayırmışlar. Yaz aylarında muhakkak ki bu şehri gezmeğe doyum olmaz. Bizim buna şimdi ne vaktimiz ne de imkânımız müsait. Zira dışarısı eksi 20 derece. Aslında Washington D.C bu kadar soğuk olmazmış. Potomac nehri 24 seneden beri ilk defa donmuş. Başkent Washington D.C deki en büyük endüstri bürokrasi! Zaten şehirdeki binaların büyük bir bölümünü bakanlık binaları, müzeler ve anıtlar oluşturuyor. Görevliler bizi gezdirirken, bilhassa eski Cumhurbaşkanlarının anıtları ve müzeler hakkında bilgi verirken hep «çok eski» ve «tarihi» gibi terimler kullanıyorlar. Bu terimlerin bizim garibimize gittiğini fark etmiş olacaklar ki, bir ara düzeltmek gereğini hissettiler. Bir Türk’e 200 seneyi çok eskiymiş gibi anlatmak komik oluyor. Farkındayım ancak 200 sene bizim tarihimiz için çok eski. Amerikalılar, tarihi ve manevi değerlere çok önem veriyorlar. Bunu sık sık hissettik. Ancak onların da başından enteresan olaylar geçmiş.

Amerikalıların gözü gibi baktıkları bir yer var: Mount Vemoni ilk Cumhurbaşkanları George Washington'ın oturduğu ev. Şimdi burası bir müze. Washington 1799 yılında ölünce, evi yeğenine bırakıyor. Yeğende 50 sene sonra aynı evi kendi yeğenine veriyor, ölürken... Bir zaman sonra yeni yeğen devlete başvurarak, eve doğru dürüst bakamadığını, satmak istediğini söylüyor. Ancak 150.000 doları çok bulan devlet, evi almıyor. Neticede evi bayanların oluşturduğu bir dernek satın alıyor. Görevli, bunları anlatırken gülüyor. O zamanki mantalite ile şimdikinin arasındaki farkı ima ediyor. Geçen sene bu evi bir milyondan fazla insan ziyaret etmiş. Yarın Dışişleri Bakanlığı, Türkiye masası şefi bayan Arma Karaer.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *