ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Mercimek, un ve irmik pazarlarını kaybettik

Mercimek, un ve irmik pazarlarını kaybettik
YAYINLAMA: 19 Eylül 2024 / 10.07
GÜNCELLEME: 19 Eylül 2024 / 10.07

İlimizde ihracat yarı yarıya azaldı

Üç ayda 18 milyarlık ihracat yapıldı

1985 yılının ilk üç ayında Gaziantep'ten 40 Milyon Dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Yaklaşık 18 Milyar Türk Lirası karşılığında 22 değişik ülkeye Gaziantep'ten yapılan ihracat bu yılın ilk üç ayında 40.033.588. Doları bulurken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48,2 oranında azalma gösterdi.

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Gaziantep' ten yapılan ihracat malları geleneksel tarım ürünlerinden oluşurken, sanayi ürünleri ve özellikle Pamuk ipliği ihracatının çoğunluk sağladığı görüldü.

Gaziantep'ten yapılan ihracatın büyük bir bölümünü teşkil eden canlı koyun ihracat mevsiminin kapanmış olması da ihracattaki azalma nedenlerinden birisidir.

Geçtiğimiz yıllarda dış pazarlarda çok iyi talep gören, mercimek, un ve irmik ihracatı, çeşitli olumsuz propagandalar nedeniyle pazarlarını kaybetmiş durumda.

Küçük ve orta düzeydeki ihracatçılarımızın pek faydalanamadığı ihracatta vergi iadesinin azaltılarak Ekim 1985 sonuna kadar kaldırılması ve yerine kaynak kullanımı destekleme fonunun konulması olumlu bir davranış olmuştur. Böylece ihracatçılarımız iç piyasadaki fiyat istikrarsızlığı bu yolla biraz olsun giderebildi. Şehrimizden yapılan 3 aylık ihracat döneminde 12 milyon Dolarlık ihracat ile Pamuk ipliği ilk sırayı alırken, 3 Milyon Dolar ile canlı hayvan ve 2,5 Milyon dolar ile Mercimek izlemektedir. Geçtiğimiz yıllarda Gaziantep'ten çeşitli ülkelere yapılan ihracatta ilk sırayı alan Suudi A- rabistan, bu yıl 5,6 mil yon Dolar ile ikinci sı rada yer aldı. Irak 9,8 milyon dolar ile ilk sırada bulunurken bu dönemde AET ülkeleri ihracat yapılan ülkeler içerisinde önemli yer tutuyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *