ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

“Müzeye halk sahip çıkmalı”

“Müzeye halk sahip çıkmalı”
YAYINLAMA: 03 Temmuz 2025 / 17.40
GÜNCELLEME: 03 Temmuz 2025 / 17.40

Gaziantep müzesi yanına yapılacak salonun inşaatı durduruldu

1944 yılından beri var olan Gaziantep müzesinin 1954 yılında Mehmet Paşa Camisine daha sonra da 1969 yılında resmi binasına taşındığı ifade edildi.

M.Ö. 10 bin ile 2500 yıllarına ait eserlerden günümüze kadar bütün eserlerin bulunduğu müzede iki araştırmacının şimdiye kadar tespiti yapılmayan eserlerin tespitini yapmaya çalıştıkları belirtildi.

18940 sayılı resmi gazetede yayınlanan Bakanlar kurulu kararı ile devlet koruması altına alınan Gaziantep müzesinde arkeolojik eser sayısı 12 bin 11, sikke sayısı 12 bin 704, etnografik (giyim) eşya sayısının ise bin 494 olarak belirlendiği açıklandı.

Hangi devlet Gaziantep topraklarında yaşamışsa o devlete ait eserlerin bulunduğu müzede tarih öncesi, tarihi, Tuna, Demir, Geç, Hatti, Hitit, Hürrimitani, Pers, Helen, Roma, Bizans, İslam, Türk İslam, Cumhuriyet devirlerine ait eserlerin müzede sergilendiği belirtildi.

Müze binasının yanına yeni bir sergi salonu açılacağı, 200 milyon lira ödenek ayrıldığı, fakat son genelgeyle yatırımlar durdurulduğu için inşaatın öylece kaldığı ifade edildi.

Müzeyle ilgili sorularımızı yanıtlayan bir yetkili, müzeye halkın sahip çıkmasını isteyerek, bu sahiplenmeyle Türkiye'de ağırlık bakımından 1. kategoriye çıkacağını söylüyor. Şu anda ağırlık bakımından 3. kategoride bulunan müzedeki bazı eşyaların sahip çıkılmadığından dolayı Ankara'da sergilendiği söyleniyor.

Şahısların müze yapabilecekleri bunu da bir dernek kurarak gerçekleştirebilecekleri belirtildi. Buna örnek olarak ta Konya ili gösterildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *