ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

“Piyasada sahte raporlar var”

“Piyasada sahte raporlar var”
YAYINLAMA: 15 Eylül 2024 / 18.09
GÜNCELLEME: 15 Eylül 2024 / 18.09

Hayvan ihracatı konusunda İl Veteriner müdürü Asaf M. Sayan konuşuyor (4)

İhracatçılar kendilerine hiçbir şey sormadan hemen yüklemeyi yapmak istiyorlar. İhracat için ayrı bir pazar yeri olması ve muayene yapılan yerde hemen yüklenmenin de yapılması öneriliyor.

NAZAN HIDIROĞLU

-Canlı hayvan ihracatında ihracatçı, müstahsil, ve İhracatçı Birlikleri ihraç sezonundan bir kaç ay önce Türkiye genelinde aşılama sistemi istiyorlar. Bu mümkün müdür? Ayrıca ücret karşılığı aşı kağıdı satıldığına dair söylentiler var. Siz rastladınız mı?

- Türkiye genelinde bir aşılama mümkün değildir. Sağlık yönünden aşılama ihracatçının kendi bölgesine aittir. Gaziantep'e gelen canlı hayvanın aşı kağıdında tarihide belirtiliyor. Yaptırmayanlar bir veterinere gidip istediği kadar aşıyı satın alıyor. Piyasada sahte raporlara rastladık. Müstahsil şehrimize gelmeden aşısını mutlaka bölgesinde yaptırmalıdır. Biz bu işini üzerinde titizlikle durduğumuzdan ihracatçı hoşnut olmuyor. Tabi ihracatçı işinin hemen bitirilmesini ister. Hatta öyleleri vardır ki hiç bir şey sorulmasın, onlar hemen yüklemeyi yapsınlar. Bu da olmayınca canları sıkılıyor.

- İhracatta hayvan pazarında sağlık sertifikası verilmesi istenmekte, zaman kaybının önüne geçilmesi dilenmektedir. Ne dersiniz? Komplike hizmet verme konusunda girişimleriniz olacak mı?

- Bu 1234 sayılı yasanın gereğidir Park, pazar konusunda girişimlerimiz olacak. Pazar yerinde veterinerin bulunması yasada belirtilmiştir. Tüm büyük hayvancılık merkezlerinde de vardır. Bizim bünyemizde orda duracak kişi bu konuda yetkili olacak, işlem orda görülecektir. Biz gerekli yazışmaları yaptık, cevap bekliyoruz.

- Başka eklemek istedikleriniz var mı?

- Benim aklıma gelen, ihracat için ayrı bir pazar yeri yapılmalıdır. Muayene olduğu yerde yükleme yapılabilmelidir. Böylece kimse şaibe altında kalmaz. Ayrıca ihracat için ayrı kantarlar olmalıdır, sıkışıklık önlenmelidir. İhracat öğleden sonraya kalmamalıdır.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *