ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Şehirdeki birçok yapı sit alanından çıkarıldı

Şehirdeki birçok yapı sit alanından çıkarıldı
YAYINLAMA: 21 Mayıs 2024 / 13.30
GÜNCELLEME: 21 Mayıs 2024 / 13.30

Belediye Meclisi 17 Ocak’ta olağanüstü toplanarak sit alanları hakkındaki raporu görüşecek. Sit alanları raporuna göre sadece Şehreküstü’deki bir evle Kayacık semti sit alanında kaldı.

Belediye Başkanı Ömer Arpacıoğlu’nun başkanlığında toplanan, şehir planlama dairesi yetkilileri, harita mühendisleri ve imar müdürleri SİT alanlarını gözden geçirdi.

Yapılan toplantının, Gaziantep’in modem bir mimariye kavuşmasını, tarihi bir değeri olmayan yapıların korunmadan çıkarılmasını amaçladığı öğrenildi.

Teknik elemanların bir araya gelerek SİT alanı olarak belirlenen yapıların yeniden gözden geçirildiği ve birçok yapının korunmadan çıkarıldığı açıklandı. Alınan karara göre bir tek Kayacık semti ve Şehreküstü'deki bir ev bırakılmak üzere diğer bütün yapılar korunmadan çıkarıldı. SİT alanları yeni belirlenen şekliyle, belediye meclisinin gelecek hafta içinde yapacağı olağanüstü toplantıya sunulacak. Meclisin onayı alındıktan sonra rapor Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderilecek. Bakanlık eğer gerekli görürse, bir heyet göndererek SİT alanları konusunda şehrimiz de inceleme yaptıracak.

Konuyla ilgili konuştuğumuz yetkililer “Vatandaş gelip yapısını değerlendirmek için izin istiyordu, veremiyorduk. Gaziantep'te iki siyah taşla iki beyaz taş bir arada diye hemen korunmaya alınmıştı. Eski Antep evlerindeki kuşluk denilen pencereler var diye, tarihi eser olarak değerlendirilmişti. Hanlar, hamamlar, camiler mimarî özelliği olan gerçekten korunmaya değer yadigarlardır. Oysa eski, yıkılmaya yüz tutmuş her ev korunmaya alınmıştı. Biz bu toplantıda Kayacık semti ve Şehreküstü’deki bir ev dışında tüm yapıları SİT alanı olmaktan çıkardık. Bakanlığın bu konuda bize verdiği yetkiyi kullandık” dediler. SİT alanlarıyla ilgili yeni kararların bakanlığa gönderilip gönderilmeyeceği, 17 Ocak’ta toplanması düşünülen meclisin onayıyla belirlenecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *