ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

SODEP Belediye Başkan Adayı Esat Kaya Turgay: (2) “Ben, insan satın alacak kadar şerefsiz değilim…”

SODEP Belediye Başkan Adayı Esat Kaya Turgay: (2) “Ben, insan satın alacak kadar şerefsiz değilim…”
YAYINLAMA: 24 Mayıs 2023 / 15.20
GÜNCELLEME: 24 Mayıs 2023 / 15.22
“Bugün rahatça, alnı açık gezebiliyorsak, tüm iddiaların asılsız olduğu meydana çıktı da onun için gezebiliyoruz…”

Konuşan: Osman Tuzcu

Soru: İl ve ilçe idare kurullarının seçtiği başkan adaylarını genel merkezin değiştirmesini demokratik buluyor musunuz? Bugünkü sosyal demokratik düşünceniz içerisinde bu olayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cevap: Bu, yasadan gelen bir olaydır. Yasa o şekilde yazıyor. Diyor ki, il ve ilçe yönetim kurulları oturur aday saptar. Bunu Merkez Karar ve yönetim kuruluna gönderir. Merkez Yönetim Kurulu aynen veya değiştirerek tasdik eder, diyor. Olayın tümü yasanın emrettiği oluşum içinde olmuştur. Ama gönül isterdi ki, yasanın ana noktası olan geçici maddenin dışında partiye kayıtlı olanların hepsi oylamaya katılıp sonuç öyle alınsın. Genel merkezin getirdiği her karara herkes saygılı olmak zorundadır. Mesele bitmiş, kapanmıştır.

Soru: Derler ki, Esat Kaya Turgay’ın en büyük kuvveti partililerine çok taviz vermesidir. Belediye olanaklarını hiç tereddüt etmeden kendi partilileri lehine kullanmaktan çekinmez. Ne dersiniz? Bu kanılara cevap vermek ister misiniz?

Cevap: Belediye Yönetiminden biz ayrıldıktan sonra 1984 yılına gelinceye kadar Belediye Başkanı ben değildim. Belediye yönetiminde herhangi bir sorumluluk alan bir partilim de yoktu. Bu dönem içinde birçok müfettiş gelmiştir. İmar yönünden gelmiştir, mülkiye müfettişi olarak gelmiştir. Hesaplar tetkik edilmiştir, kitaplara bakılmıştır. Bu olayların içerisinden biz bugün rahatça bu şehirde gezen biliyorsak alnımız açık gezebiliyorsak böyle iddiaların gerçek dışı olduğunun en belirgin misalidir. Ben, hayatımın hiçbir döneminde taviz vererek bir yere gelmemişimdir.

Hiçbir kimse siyasal fikrinden dolayı herhangi bir haksızlığa uğradığını, hakkının alınıp başka bir tarafa verildiğini iddia edemez. Açık seçik meydandayız. Gelsin, kimin böyle bir iddiası varsa söylesin.

Benim kendi partililerine taviz verme diye bir olayım da yoktur. Ama ben olaya bakarken, benim bir partiden geldiğimi unutan bir insan da değilimdir.

Ben, halkın kişisel hizmetlerinde, halkın doğrudan doğruya kişisel olaylarında tarafsızdır. Ama pek tabiidir ki, bazı işçi alımı gibi memur alımı gibi, aynı yeteneklere sahip insanlar arasından, tercih yaparken, bana daha yakın olan insanları tercih etmek gibisinden de kendime haklılık görürüm. Bunu o zaman da söylemişimdir. Onun dışında taviz verme yapısı yoktur.

Soru: Yine yaygın bir kanaate göre, Esat Kaya Turgay SODEP genel merkezini ele geçirmiştir. Koca il başkanını saf dışı etti. En çetin rakibi ilçe başkanını tamamıyla emrini aldı. Belediye Başkanı seçilir, belediyenin maddi manevi gücünü kullanmaya başlarsa Gaziantep in Kılıç Ali’si olur. Siyasi bakımdan Gaziantep’i çözüp bağlayanı olur. Ve tabii bunun arkasından büyük bir hınç alma başlar. Turgay'ın etrafındaki hizip hınç alma hırsı ile yanıp tutuşuyor. Ne dersiniz? Bir kısım vatandaş başlardaki bu kanıya cevap vermek ister misiniz?

Cevap: Tabi tabi… Ben bir kere bu dedikleri kadar güçlü bir adam olduğumu, Genel Merkezi falan ele geçirdiğimi zannetmiyorum. O kadar da kendimde güç görmedim. Hani genel merkezdeki olaya bakarken, bu ne sayın il başkanının kişiliğinden, ne sayın ilçe başkanının kişiliğinden doğuşan, onların yanında benim kişiliğimin çok yüce olduğundan falan değildir. Genel merkez olaya bakarken, deneyimli insanlarla bu olayın içine girmek istemiştir. Bu yalnız Gaziantep’te de olmamıştır. Bu İzmit’te de olmuştur. Bu, İzmir de de olmuştur. Bu Mardin’de de böyledir, bu Ordu’da da böyledir, bu Muğla’da da böyledir Sakarya’da da böyledir.

Genel merkez olaya bakarken, bu seçimlere girerken sosyal demokrat, ama deneyimli sosyal demokrat belediye başkanlığı yapmış insanlarla girmeyi düşünmüştür. Öyle bir karar almıştır. Yoksa genel merkez hakkında böyle bir iddiada bulunmam, haddim olarak da görmem böyle bir şeyi. Böyle bir şey olmadıktan sonra, Kılıç Ali falan olmak… dediğim gibi, sadece kendi düşünceleri üretimde… parti çok geniştir. Partinin geniş makamları vardır. Parti kimsenin babasının mülkü değildir. Bundan sonra da olmaz.

Ve ben genele, parti içinde hizipçiliği grupçuluğu sevmeyen ve yeni bir parti içerisinde de hiçbir zaman başlamasını istemeyen bir insanımdır.

Ve bir şey daha vardır, onu da çok iyi bilmek lazımdır, bundan sonra partide, seçilecek makamlara üyelerin oyu ile gelinecektir. Bugün Gaziantep in merkez ilçesinde SODEP’in 14000 kayıtlı üyesi vardır. 14 bin kayıtlı üyeyi kimse emrine almayı haddi göremez, hele hele sayın ilçe başkanı için, benim emrimde falan diye laf kullanabilmek çok ayıp bir şeydir. Sayın ilçe başkanı benim emrimde değil, ben partinin adayı, kendisi ile başkanı olduğu için ben onun emrindeyimdir. O görevini yapıyor seçimi kazanmak için gerekli her türlü çalışmanın içinde bulunuyor. Benim emrimde olduğum insanlar varsa, bunlar seçilinceye kadar, Belediye Başkanı oluncaya kadar, il başkanımızdır. Emrimdeyimdir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *