ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

SODEP belediye başkan adayı Esat Kaya Turgay: Türkiye’de ancak 3 parti barajı aşabilir

SODEP belediye başkan adayı Esat Kaya Turgay: Türkiye’de ancak 3 parti barajı aşabilir
YAYINLAMA: 23 Mayıs 2023 / 17.39
GÜNCELLEME: 23 Mayıs 2023 / 17.40
“Kesin olarak 2 parti aşar. O da SODEP ve ANAP’tır

Konuşan: Osman Tuzcu

Esat kaya Turgay’ı hepiniz tanırsınız

Bu şehirde 7 yıl belediye Başkanlığı yaptı

10 senelik politik deneyi var

Hakkında en çok konuşulan belediye başkan adayı

Kimine göre geçen yıllarda çok başarılı bir Belediye Başkanı

Kimine göre başarısız

Çoğu kimse de Turgay’ın belediye Başkanlığı için büyük bir ürküntü var

Ama şu anda bir gerçek var ki belediye mevzuatını en iyi bilen adaylardan başta gelenidir

Sorduğumuz bazı sorulara doğrudan net cevap vermiyor. Gayet ustaca politik cevaplar veriyor. Daha doğrusu verdiği cevaplar bizim sorularımızın karşılığından çok kendi söylemek istediklerini kapsıyor.

Bu yazı diğerlerine göre biraz uzun olacak. Ama sayın Tugay’a sorduğunuzu başkalarına soramadık. Zaten onun verdiği cevapları da başkaları vermezlerdi.

Sanıyorum ilgiyle okuyacaksınız

Soru: Belediye başkanının yetkileri konusunda eski kanunla yeni kanun arasında ne gibi bir fark vardır? Mesela belediye başkanının belediye meclisi karşısındaki durumu nedir?

Cevap: Bir kere kanunda değişiklik yoktur. Yani şu anda yeni bir kanun çıkmış değildir. 1580 sayılı kanun geçerlidir. Sadece seçimlerle ilgili bir kanun çıktı. Ancak bazı kanun tasarı çalışmaları vardır ama kanun çıkmamıştır.

Belediye reisini belediye meclisi düşürmez kanunda da o esas vardır. Yani belediye meclisinin belediye başkanını düşürülmesi için şartlar vardır. Bu şartlar tahakkuk ederse Danıştay da kabul ederse ancak o zaman düşer.

Soru: Belediye müdürlüklerinin, belediye memurlarının ve belediyedeki işçiliklerin bazı adaylarca  şimdiden dağıtıldığını işitiyoruz. Mesela sizinle partinin ilçe başkanının, adaylık konusunda çok çekiştiğiniz halde, sonradan ilçe başkanının sizin lehinize feragat ettiği söyleniyor. Bu feragatın karşılığı ne olabilir diye herkesin kafasında bir soru beliriyor. Partinin ilçe başkanına belediyede bir vazife verecek misiniz?

Cevap: Şimdi aslında bir gazetede çıkan bir haberde de buna benzer bir şey var. Bir kere söyleyeyim bizim artık bu noktada dedikodu ile uğraşmak dönemi geçmiştir. Dedikodu kendi içerisinde gerçek olmadığı sürece hiçbir değer ifade etmez

Sayın ilçe başkanı kendi adaylığı için çaba göstermiştir. Feragat etme diye bir olay yoktur. Ben de kendi adaylığım için çaba göstermişimdir. Genel merkezin verdiği karara sayın ilçe başkanı politik anlayış yönünden saygı gösterme gereği duymuştur. Onun için de görevini yapmaktadır. Kimseye alınmış verilmiş bir şey yoktur.

Ne ben bir noktada bir insan satın alacak kadar şerefsizimdir, ne de sayın ilçe başkanı kendisinin herhangi bir şeyi satacak kadar şerefsizdir. Durum bundan ibarettir böyle bir olay yoktur.

Soru: Belediye meclisinin nasıl teşekkül edeceğini tahmin ediyorsunuz? 37 kişilik meclis üyeliği partiler arasında nasıl bölünebilir?

Cevap: Ben seçimi kazanacağıma inanan bir adayım. Seçimi kazanmak için de yüzde ellinin üzerinde oy almak lazımdır. Aslında partimi kastediyorum. Çünkü benim adaylığım bir partiye bağlıdır. Esas oy partiye gelir. Ama belki benim kişiliğinden ötürü de oy veren olur. Onları da her zaman saygı ile karşılarım. Aslında oy vermeyene de saygı duyan bir insanımdır.

Rakamlar konusunda bir tahmin yapmanın sakıncalı olduğu görüşündeyim.

Bilemiyorum bütün partiler yüzde onluk barajı geçebilecekler mi? Bu konuda Türkiye çapında yapılan anketler Türkiye’de 3 tane partinin yüzde 10 üzerinde oy alacağını gösteriyor. Gaziantep için de bu böyle midir, değil midir? Onu bilme imkanına şu an sahip değiliz. Ama öyle sanıyorum ki 2 parti kesin olarak barajın üstüne çıkacaktır. Bu da SODEP ve ANAP’tır.

Biz belediye Başkanlığı konusundaki tavrımızı belediye meclisi konusunda da düşünüyoruz. Meclisin yarıdan fazlasının SODEP tarafından kazanılacağı düşüncesindeyim. Bu rakam 23 olur, 24 olur, 25 olur. Yirminin altında olacağını zannetmiyorum, tabii tahmin bu, gönlümüzden geçen de budur.

Soru: Belediye meclisine verdiğiniz üyeleri nasıl seçtiniz?

Cevap: Belediye meclisi üyelerinin tespiti konusu, gerek yasanın, gerek SODEP aday yönetmeliğinin hükmü gereği, il ilçe yönetim kurullarının müşterek toplantısı ile olmuştur.

Sorularımıza yarın devam ediyoruz….

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *