ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Son pişmanlık fayda edecek mi?

Son pişmanlık fayda edecek mi?
YAYINLAMA: 20 Mart 2025 / 10.33
GÜNCELLEME: 20 Mart 2025 / 10.33

Pişmanlık yasasından yararlananların kimliği değişecek

 “Pişmanlık Yasası” olarak bilinen “Bazı suç failleri hakkında uygulanacak hükümlere dair kanunun Resmi Gazetede yayınlanmasından bu yana 100 günlük bir süre geçti. Bu süre içinde Gaziantep cezaevinde bulunan siyasi tutuklu ve hükümlülerden 7 kişi yasadan yararlanmak için Cumhuriyet Savcılığına başvurdular.

Yasanın amacı Türk Ceza Kanunun 313 üncü maddesine göre kurulmuş teşekkül, Türk Ceza Kanununun 125., 131, 141 ve 142 nci maddeleri 146 ila 163 üncü maddelerinde yazılı suçları işlemek üzere kurulmuş silahlı çete ve örgütlerin dağıtılması ve meydana çıkmasını, sağlamak olarak açıklanmıştı.

11 haziran 1985 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan “Pişmanlık Yasa'sında, “Bu teşekkül, çete veya cemiyet tarafından bu kanunun yayımı tarihinden önce işlenen suçlara iştirak etmiş olmakla beraber haklarında tahkikata başlanmamış olanlardan, Teşekkül, çete veya cemiyetin teşekkülü ve faaliyetleri hakkında bilgi vermek suretiyle teşekkül, çete veya cemiyetin dağılmasına veya meydana çıkarılmasına sebep olanlar veya teşekkül, çete veya cemiyet üyeliklerinden mukavemet göstermeksizin kendiliklerinden çekilerek güvenlik kuvvetlerine silah ve malzemelerini teslim edenler veya verecekleri bilgi ve belgelerle ve bizzat gösterecekleri çaba ile teşekkül, çete veya cemiyetin amaçladığı suçun işlenmesine engel olanlar hakkında ceza verilmez.

Siyasi ve ideolojik amaçla suç işlemek için TCK'nun 313 üncü maddesine göre kurulmuş çete mensubu olup da bu kanunun yayımı tarihinden önce aynı amaçla suç işleyenlerden veya TCK'nun 125 ve 131 inci maddeleri ile 163’üncii maddelerinde yazılı suçlan bu kanunun yayımı tarihinden önce işleyenler den biri, suçu veya diğer failleri, bu kanun yürürlüğe girdikten sonra açılacak son tahkikata kadar yetkili makamlara ihbar ettiği ve ihbarın doğruluğu anlaşıldığı takdirde, hal ve şartlara ve hadisenin hususiyetine göre, ölüm cezası yerine 10 yıldan aşağı olmamak üzere ağır hapis cezası verilir ve diğer cezalar dörtte bire kadar indirilerek hükmolunur” deniyor.

İlgililer bu yasanın ülkemizde kurulan ve faaliyet gösteren bölücü çetelerin ve illegal örgütlerin ortaya çıkarılması açısından çok faydalı olduğunu ifade ediyorlar.

Gaziantep cezaevlerinde bulunan siyasi bükümlü ve tutuklulardan Pişmanlık Yasasından faydalanmak için başvuran 7 kişinin Adalet Bakanlığına veya ilgili mahkemelere bildirileceği açıklandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *