ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

SSK kabarık pirim borçlu eğlence yerleri karşısında çaresiz

SSK kabarık pirim borçlu eğlence yerleri karşısında çaresiz
YAYINLAMA: 13 Mart 2025 / 10.26
GÜNCELLEME: 13 Mart 2025 / 10.26

SSK tahkikat memurlarının da maliye müfettişleri gibi haciz yetkisiyle donatılması isteniyor

Sermaye şirketlerinin iflası halinde, SSK’nın pirim borçları da suya çizik oluyor

SSK pirim borçlarını tahsil edemiyor. Pirim borçlarının tahsilinde en çok güçlük çekilen yerler arasında eğlence yerleri ve sermaye şirketleri geliyor.

Sermaye şirketlerinde ortakların şahsi varlığı ne olursa olsun, şirketin iflası halinde yalnızca şirketteki paylara el konabiliyor. Şirketin iflas etmesi halinde de SSK'nın pirim borçlan tahsil edilemiyor.

Ülkemizin önemli sosyal yardım kurumlarının başında gelen SSK, pirim alabildiği sürece iyi hizmet verebileceği için, pirim hayati önem taşıyor. Ancak pirim borçlarının tahsili için gerekli önlemler alınamadığından SSK'nın zor duruma düşmesi önlenemiyor.

SSK'ya en yüksek pirim borcu olan yerler arasında, eğlence yerleri geliyor. SSK bu yerlerden pirim borcunu alabilmek için mahkemeye başvuruyor. Mahkeme haciz yoluna gidiyor. Ancak bu yerlerde haczedilecek değerde bir şey olmadığı için, bu yol etkili olmuyor.

Son olarak Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada SSK pirim borçları için gecikme zammı oranı yüzde 75’e çıkarıldı. Daha önce yıllık yüzde 54 olan gecikme zammı oranı 1 eylül den itibaren birinci ay için yüzde 10, daha sonraki beş ay için yüzde 7, yedinci aydan itibaren yüzde 5 olmak üzere birinci yıl yüzde 75 gecikme zammı uygulanacak. 1 Eylül 1985 ten önce süresi geçtiği halde ödenmeyen pirimler için, yeni gecikme zammı uygulanacak.

SSK ilgilileri, gecikme zammı oranının artırılmasının pirim borçlarının tahsilde pek etkili bir yol olmadığı görüşünde birleşiyorlar. Şehrimizdeki 10 SSK tahkikat memuru, pirim borçlarının tahsili ve sigortasız işçi çalıştırma konularında yetersiz kalıyor.

Yine SSK ilgilileri, SSK tahkikat memurlarının da maliye müfettişleri gibi haciz yetkisiyle donatılması gerektiğini, bu takdirde pirim borcunu ödemeyen yerlerin, ticari faaliyetine son verilebilmesinin sağlanacağın savunuyorlar.

Gecikme zamlarının ağırlaştırılması suretiyle, bazı ön tedbirlerin alınmaya başladığını belirten yetkililer, ticari faaliyete son verilmesi gibi zorlayıcı müeyyideler uygulanmadığı sürece, bu önlemlerin yetersiz kalacağını ifade ediyorlar.

SSK Bölge Müdürlüğüne en fazla pirim borcu olan belediyenin 1983 yılı sonuna kadar olan borcunu devletin üstlendiği, geri kalan borcun ise düzenli bir şekilde ödenmeye başladığı açıklandı.

Dokuma ve iplik sanayinin de dar boğazda olması, bu kuruluşların sermaye şirketi olması nedeniyle SSK pirim borçlarında çıkan aksaklıkların SSK’nın durumunu daha da güçleştireceğini savunuyorlar.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *