ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Uzmanlar yeni vergiyi halka anlattı

Uzmanlar yeni vergiyi halka anlattı
YAYINLAMA: 09 Mayıs 2024 / 10.13
GÜNCELLEME: 09 Mayıs 2024 / 10.13

Gelir Vergisi Kanunu’ndan muaf olanlar Katma Değer Vergisi’nden de muaf tutuldular. Katma Değer Vergisi dün de mühendis, mimar ve muhasebecilere anlatıldı.

Ticaret ve Sanayi Odası dün Belediye Şehir Tiyatrosu salonunda KDV’nin anlatıldığı bir toplantı yaptı. Maliye Bakanlığından gelen 2 hesap uzmanı ve Gaziantep Defterdarı, 1 Ocak 1985 tarihinden itibaren uygulamaya konacak yeni vergi sistemini açıkladılar. Uzmanlar KDV hakkında şunları söylediler: “KDV tüketim vergisidir. Eskiden uygulanan bazı tüketim vergileri kaldırılmıştır. KDV istihsal vergisinin yerine gelmiştir. Bu vergi bütün aşamaları vergilendirilen çağdaş bir vergidir. Malın alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark KDV’dir. KDV ise milli gelirdir. Milli gelir içine giren ücretler ve faizler KDV’ye tabii değildir. Rant ve kârlar KDV’ye tabiidir. Milli gelir arttıkça KDV artacaktır. KDV’nin konusunu şu işlemler teşkil etmektedir.

1-Türkiye'de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyetler ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler,

2-Mal ve hizmet ithalatı

3-Diğer faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetler

Bunun dışında arzı faaliyetler KDV’ye tabii değildir. Ayrıca KDV’ye tabii olmayanlar belirlenirken gelir vergisi esas alınmıştır. Buna göre küçük çiftçilerin mal teslimi işleri KDV’ye tabii değildir. Gelir Vergisi Kanununa göre vergiden muaf olanlar, KDV’den de muaf tutulmuştur. Götürü usulde vergilendirilenler bir yıl içinde almış oldukları hizmetleri ve giderleri toplayıp yüzde 13 üzerinden vergi uygulayacaklardır. Gerçek usulde alışları dolayısıyla ödedikleri ile satışları dolayısıyla ödedikleri KDV’yi düşeceklerdir.

Ticaret ve Sanayi Odası 20 Aralık günü KÜSGET küçük sanayicilere, 27 Aralık gecesi de belediye şehir tiyatrosunda doktor, mühendis, mimar, muhasebeci ve serbest meslek sahibine KDV’yi anlatan toplantılar düzenlemişti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *