Belediye ve Bürolar İmar Affı Yasası’na uymuyor
Vatandaş: “Yetkililer bir çözüm getirsin”
Belediye Başkanı Arpacıoğlu Bayındırlık ve İskân Bakanlığının yayınladığı genelgeyi hiçe sayıp kendi yayınladığı bültenin uygulanmasında ısrar ediyor. Genelgeye göre, harita mühendislerinin harita ve ölçülü kroki çizmesi zorunlu değilken, Arpacıoğlu yayınladığı bültenle, 65 bin imara aykırı yapı sahibini sekiz harita mühendisine teslim etti.
Bazı Yeminli Özel Teknik Büro sahibi mühendisler, dosyaları belediyeye teslim etmiyor. “Yapılacak tespit ve değerlendirmelerde, gecekondunun adresini sağlam bir şekilde belli eden, yakın civardaki röperlere bağlantısını gösteren bir krokinin yeterli olacağı ve böyle bir krokide Harita - Kadastro Mühendisi veya 6785 - 1605 sayılı imar Kanununun 14. maddesine istinaden hazırlanan yönetmeliğin 3. maddesinde sayılan Fen elemanlarının imzasına ihtiyaç bulunmadığı, Halihazır haritası olan yerlerde binanın kapı numarası ve sokak ismi yazılmak suretiyle bina yerinin belli edilmesi, yeterlidir.”
Bu yazı Bayındırlık ve İskân Bakanlığının 8 Ağustos 1984 tarihinde yayınladığı genelgeden aynen alındı. Yazıdan da anlaşılacağı gibi İmar Mevzuatına aykırı yapı sahiplerinin 10 bin lira ödeyip, harita mühendislerine harita ve ölçülü kroki çizdirmesine gerek yoktur. Bu kararın vatandaşın mağdur duruma düşmemesi için alındığı muhakkak. Bir de Belediye Başkanı Ömer Arpacıoğlu’nun 25.5.1984 tarihinde yayınladığı basın bülteninde geçen ve haritanın, ölçülü krokinin çizilmesini şart koşan yazıyı belirtelim.
“Binanın kadastro ve imar paftasındaki yeri, Yeminli Özel Teknik Büro mensubu, bir harita mühendisi tarafından mülkiyete ve tescile esas olacak şekilde tespit edilecek, gerekli hesaplar yapılarak, Harita Müdürlüğünde açılacak paftaya işlenecektir.”
Şu anda şehrimizde sekiz harita mühendisi var. 65 bin imar mevzu atına aykırı yapı sahibi bu mühendislerin eline bırakılıyor. YÖT Büroların birer harita mühendisi alması da isteniyor. Ayrıca vatandaş hem harita mühendisine hem de YÖTB’lara para ödeyecek. Şu nu çok iyi biliyoruz ki, imara aykırı yapı sahipleri az gelirli vatandaşlardır. Bu külfet ne den getirildi? Bayındırlık ve iskân Bakanlığı genelge yayınladığı halde, Başkan Arpacıoğlu bülteni neden değiştirmedi? Kadastro Müdürlüğünden edindiğimiz bilgiye göre, Gaziantep' in kadastrosu bitmiş, yeni yapıların haritalara işlenmesi ve paftalara yerleştirilmesi işlemine devam ediliyor. YÖTB’lar bu paftalardan faydalandırılarak, vatandaşın yeniden harita çizdirip, maddi ve manevi külfetten kurtarılması sağlanamaz mı?
Arpacıoğlu verdiği bir demeçte, bültenin kolaylık sağlamak için yayınladığını söylüyor. Halbuki bülten, zaman kaybına neden olduğu gibi, yapı sahiplerine büyük maddi külfette getiriyor. 65 bin kişiden 30 bininin müracaat etmesi, diğerlerinin kargaşalığının sonucunu beklemesinin sebebi bu mekanizmanın iyi çalışmamasından ileri geliyor. Bakanlığın yayınladığı diğer bir bültende “Vatandaş YÖTB'ya müracaat ettikten en geç üç ay kadar sonra dosya belediyeye teslim edilir” diyor. Bu süreye uyan büro sayısı çok az. Nitekim bir buçuk yıldan fazla bir süredir İzzettin Öner'in kurmuş olduğu YÖTB'dan bugüne kadar belediyeye dosya verilmemiştir. 2 binin üzerindeki dosya büroda beklemektedir. Bu durumu Öner'e sorduğumuzda: «Dosyaları hazırladım. Belediye Başkanını bültende belirttiği haritaları çizdirmediğim, bakanlığın genelgesine uyduğum için belediye kabul etmiyor. Şimdi Bakanlığın yayınladığı genelgeye mi uyalım, yoksa başkanın bültenine mi?” diyor.
Peki imar Affını yürüten yetkililer anlaşamazsa vatandaş ne yapsın? Nasıl müracaat etsin? Mecburen sonucu bekleyecektir. Yetkililerin bir an önce bu durumu çözümlemeleri halkın en başta gelen istekleri arasında yer alıyor.