ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Verem hastalığında artış var

Verem hastalığında artış var
YAYINLAMA: 12 Mart 2024 / 15.31
GÜNCELLEME: 12 Mart 2024 / 15.31

Verem Hastanesi Başhekimi Dr. Filiz hastalığın artmasını “Ekonomik sıkıntıların artması ve kültür düzeyinin düşük olmasına bağlıyor”

Tıbbi ismi tüberküloz olan verem hastalığı son aylarda daha çok artış gösteriyor. Verem Hastanesi Başhekimi Dr. Ayten Filiz’den aldığımız bilgiye göre, geçmiş yıllarda binde üç dolayında artış gösteren verem hastalığı, bu yıl daha da fazlalaştı. Uzmanlar artışın nedenini, sosyal, ekonomik sıkıntıların artması ve kültür düzeyinin düşük olması olarak belirtiyorlar.

Ayrıca hastalığın uzun süreli tedavi ile iyileşen bir hastalık olması, iyileşme oranını azaltıyor. En az bir yıl tedavi görülmesi gereken hastalığın tedavisini hastaların yapamadıklarını belirtiyorlar. Maddi şartların yetersiz olması, iyi bakım görülmemesi hastalığı müzminleştiriyor. Çevreye yayılmasına neden oluyor.

Gaziantep'te bulunan ve bölge hastanesi olarak hizmet veren verem hastanesine, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Kahramanmaraş illerinden hasta geliyor. 100 yatak kapasitesi bulunan hastanede halen 72 hasta bulunuyor.

44’ü erkek, 28 kadın hastanın bakım gördüğü hastanede hastalar 3 aya kadar kalabiliyorlar. İlerlemiş derecede hasta olanların kabul edildiği hastaneye dispanser kanalıyla geliniyor. Önce dispanserde ayakta bakım gören hastalar, kanamalı ve mutlak yatması gerekiyorsa hastaneye yatırıyorlar.

Bu yılbaşından beri 640 hastanın tedavi gördüğü hastanede yalnız 32 kişi tam olarak iyileşti. 21 kişinin öldüğü, 212 hastanın geldiği gibi hastaneden ayrıldığı belirtildi. 204 hasta da biraz iyileşme göstererek hastane bakımından çıkarıldı.

3 doktor, 1 hastane müdürü, 25 personelin bulunduğu hastanede personel sıkıntısı olduğu belirtiliyor. Ayrıca 500 bin lira borçları olduğunu belirten yetkililer, 6 milyonluk ödeneklerinin bittiğini, yeni ödenek beklediklerini söylediler.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *