ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Veremli sayısı artıyor derhal önlem alınmalı

Veremli sayısı artıyor derhal önlem alınmalı
YAYINLAMA: 14 Mart 2024 / 16.52
GÜNCELLEME: 14 Mart 2024 / 16.52

Verem hastalarının sayısı artıyor. Nedenleri şöyle; temizlik ve beslenme yetersizliği. Halkın bu konuda yeterince eğitilmesi. Yapılan taramaların yetersiz kalması. Her hastanın hastane tedavisi imkanı bulamaması.

Veremin ağız ve solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu biliyoruz. Kırsal kesimlerdeki temizliği bir yana bırakın, şehirlerimizin kaldırımlarında özellikle sabahları balgam ve tükürük selinden basacak yer bulana aşk olsun.

Maddi sıkıntıların alabildiğine arttığı günümüzde halk gerekli besinlerden yeterince faydalanamıyor. Böylece zayıf bünyeler hastalık mikrobuna karşı dirençsiz kalıyor.

Halkın konuyla ilgili olarak aydınlatılması ve bilinçlendirilmesi gerekiyor. S.S.Y Başkanlığının konuyla ilgili yapacağı çalışmalar büyük önem taşıyor.

Başta kırsal kesim olmak üzere halkı uyarıcı çalışmalara yoğunluk kazandırılmalıdır. Okullar ve köylerde tarama çalışmaları yapılmalıdır. Broşürler dağıtılmalı ve seminerler düzenlenmelidir. BCG aşısının zamanında yapılmasına özen gösterilmelidir.

Verem, tedavi sonunda şifa bulan bir hastalık.

Hastalar önce dispanserlere başvuruyorlar. Kanamalı ve şiddetli durumlarda hastaneye yollanıyorlar. Diğerleri ayakta tedavi edilip ilaç veriliyor. Yetkililer dispanserlerin verdiği ilaçların yetersiz olduğunu söylüyorlar. Burada hastanın ekonomik durumu rol oynuyor. Yeterli derecede ilacı ancak parası olanlar alabiliyor. Maddi durumu yetersiz olanlar çaresiz kalıyor. Böylece hastalık geçmediği gibi müzminleşiyor, başkalarına bulaşıyor.

Bulaşmayı artıran diğer bir faktör de dispanserlere başvurmayan tüberkülozlu hastaların ne kadar olduğunun denetlenmemesi.

Uzmanlar hastalığın başlangıcında bir ay hastanede tedavisi uygulandığı takdirde bulaşıcı etkisinin ortadan kalktığını belirtiyorlar.

Her geçen gün tıp alanında tüp bebekler, insanlara maymun kalbi nakline kadar hayret verici gelişme ve buluşmalara tanık oluyoruz. Çalışmalar insan ömrünü uzatmak konusunda yoğunluk kazanıyor. Ülkemizde ise gereken ilgi ve özen gösterilmediğinden insanlarımız tedavisi olan bir hastalıktan ölüyor, hastalık oranı artıyor. Alınan önlemler ve yapılan çalışmaların yetersizliğini görüyoruz. S.S.Y Bakanlığının hastalığın kontrol altına alınması için yapacağı çalışmalar büyük önem taşıyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *