ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Yeni yasadan kaçak yapı sahibi değil, özel yeminli büro yararlandı

Yeni yasadan kaçak yapı sahibi değil, özel yeminli büro yararlandı
YAYINLAMA: 04 Şubat 2024 / 19.46
GÜNCELLEME: 04 Şubat 2024 / 20.05

İmar yasası kaçak yapılar için çözüm olmadı

Yeni çıkan 2981 sayılı imar yasası, kaçak yapıların kanuni olması için çözüm olmadı. Kaçak yapıları affeden ceza uygulamayan bu yasa önceki yasadan daha olumsuz sonuç aldı. Gaziantep'te 55-60 bin kaçak yapı olduğu halde ancak 13 bin kişi af kapsamına alınmak için başvurdu.

Bundan önce 2805 sayılı imar yasası uygulanıyordu. Bu yasada ruhsatsız, kaçak yapılar için ceza vardı. Yeni çıkan 2981 sayılı yasa bu cezaları kaldırdı. Önceki yasada 26 bin kaçak yapı sahibi ruhsat ve tapu almak için başvurduğu halde yeni yasa ile bunun yarısı kadar başvuru oldu.

Yeni imar yasasının-affın başarılı olmaması yeni yasada belediyenin arazi üzerinden aldığı harçların 2 kat fazlalaşması ve özel yeminle bürolara başvurmak zorunluluğu maddelerine bağlanıyor.

Çok büyük miktarlara varan harçlar ve özel yeminli büroların masrafları vatandaşı güç durumda bıraktı.

Önceleri kaçak binaların imar planı belediyenin mimarları tarafından çizildiği halde yeni uygulamada bu işi kaçak yapı sahibi kendi üstlenmek, özel yeminli bürolara başvurarak yaptırmak durumunda kaldı. Böylece vatandaşa bir yük daha eklendi. Yeminli büroların masrafı en az 5 bin liradan  30 bin veya daha yukarılara çıkabiliyor.

Ayrıca özel yeminli büroların yapamayacağı kadar çok iş üstlenmeleri işleri daha çok aksattı. Bir tek büronun bine kadar başvuru kabul ettiği oldu. Bu durumda vatandaşın işleri görülmediği gibi çalışmalar fazlası ile aksadı. Şikayetler karşısında ne belediye ne vilayet önlem almadı. Yasada yer alan “şikayet edilen özel yeminini büroların İptal edilmesi” maddesi göz ardı edildi. Bu bürolar hakkında işlem yapılmadı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *