ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Zeytinciliğin sorunları görüşüldü

Zeytinciliğin sorunları görüşüldü
YAYINLAMA: 08 Eylül 2024 / 17.46
GÜNCELLEME: 08 Eylül 2024 / 17.46

Yakacak fiyatlarının yükselmesi üzerine zeytin ağaçlarının kırılarak odun yerine kullanıldığı belirtildi.

Zeytinyağının İnsan sağlığı bakımından çok yararlı olduğu vurgulandı.

Kilis Endüstri Meslek lisesinde «Bölge zeytinciliğinin durumu, sorunları ve çözüm yolları» konulu panel düzenlendi. Panele Vali Abdülkadir Aksu başkanlık etti. Tarım il müdürü Abdullah Şerbetçi, Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Münir Bilge, Ziraat Yüksek Mühendisi Azmi Ulusaraç, Ziraat Yüksek Mühendisi Nizamettin Ataseven, Ülfet Genel Müdürü Mehmet Ali Yiğitbaş ve Osman Sayın panele konuşmacı olarak katıldılar.

Panele dinleyici olarak, Kilis kaymakamı, Gaziantep Belediye Başkanı, Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel müdürü ve çok sayıda zeytin üreticisi katıldılar. Vali yaptığı açış konuşmasında zeytinin asıl kaynağının Güneydoğu Anadolu bölgesi olduğunu vurgulayarak «Bölgemizin en önemli ürünü olan zeytin, yüce kitabımızda hakkında tek ayet olan üründür» dedi. Aksu, görüşmelerin hükümet nezdinde gerekli yerlere iletilerek, çözümler bulunmaya çalışılacağını belirtti.

Tarım İl Müdürü müdürlüğünün faaliyetleri konusunda, Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Münir Bilge'de enstitünün çalışmaları hakkında açık lamalarda bulundular. Ziraat Yüksek Mühendisi Azmi Ulusaraç, zeytinin tarihi geçmişi hakkında açıklamalar da bulunarak, zeytinciliğin Türkiye'den tüm dünyaya yayıldığım söyledi.

Ulusaraç, dünyada 8 milyon hektar alanda zeytin yetiştirildiğini, bunun yüzde 97 sinin Akdeniz kıyısında yer aldığını açıkladı. Zeytincilikte İspanya, İtalya, Yunanistan'dan sonra dördüncü sırada bulunduğunu, Türkiye' de 810 bin hektar alan da 82 milyon ağaç bulunduğunu belirtti. Türkiye'de yıllık zeytin üretiminin 750 bin ton olduğunu vurgulayan Ulusaraç, bunun yüzde 80 inin yağ olarak değerlendirildiğini, Türkiye'nin zeytinyağı üretimin 112 bin tonla dördüncü sırada bulunduğunu söyledi. Panele katılan konuşmacılar tarafından Türkiye'de zeytin üretimin de Gaziantep'in 4 milyon 511 bin tonla yüz de 5,5 lik bir orana sahip olduğu vurgulandı.

1983 yılı zeytin üretici fiyatları ortalama sının 210, tüketici fiyatları ortalamasının ise 280 lira olduğu belirterek, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın az olmasına dikkat çekildi.

 Konuşmacılar, yakacak fiyatlarını yükselmesi sonucu, zeytin ağaçlarının kesilmeye başladığını, zeytin üretiminin düşmesiyle, nebati yağ fiyatlarının arttığını belirttiler. Ayrıca budama seklinin ilkel olmasının, pamuklu bit ve zeytin sineği gibi haşerelere karşı yeterli mücadelenin yapılamamasının, zeytinlerin çuvallarda çok uzun süreler bekletilmesinin olumsuz etkileri olduğu açıklandı.

Zeytinciliği ve zeytin üreticisi hakkındaki kanun ve kararnamelerin yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekilerek, iç tüketime ve ihracata uygun zeytin üretilebilmesi için standartların zorlanması gerektiği açıklandı. Yapılan istatistiklerin insan sağlığı yönünden zeytinyağının diğer yağlara oranla kolesterol ve lipid yönünden daha az zararlı olduğu açıklandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *