Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ - WHO) üyesi ülkeler, koronavirüs salgınının küresel çapta ele alınışı hakkında bağımsız bir soruşturma başlatılmasını kararlaştırdı.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, 194 üyeli DSÖ’nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki yıllık toplantısında örgütün en üst düzey karar organı Dünya Sağlık Asamblesi'nde oylanan tasarı oybirliğiyle kabul edildi.
Tasarı, koronavirüs salgınına karşı uluslararası çapta alınan önlemlerin "bağımsız, tarafsız ve kapsamlı bir değerlendirmeye" tabi tutulmasını öngörüyor.
Euronews’un aktardığına göre, DSÖ'nün en kısa zamanda tarafsız ve bağımsız olarak soruşturulacağı belirtildi. Avrupa Birliği (AB) tarafından sunulan öneri kapsamında kurumun attığı adımların, aldığı önlemlerin ve takip ettiği zaman çizelgesinin de inceleneceği ifade edildi.
Kararın amacının dünya çapında "salgınlara yönelik hazırlıkların ve önlemlerin artırılması, pandemilere karşı müdahalelerin güçlendirilmesi" olduğu belirtildi.
DW Türkçe’de yer alan habere göre, tüm üye ülkelerin oybirliğiyle kabul edilen tasarının bağlayıcılığı bulunmuyor.
AB ve ABD’den DSÖ’ye tepkiler
AB Sözcüsü Virginie Battu-Henriksson, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yapılacak değerlendirmede birçok önemli sorunun yanıt beklediğini belirterek, "Bu pandemi nasıl yayıldı? Ardındaki epiedmiyoloji nedir? Tüm bunlar bu tür başka bir pandemiden kaçınmamız için kesinlikle hayati önemde" demişti.
ABD Başkanı Donald Trump ise DSÖ’ye yardımları durdururken, DSÖ için “Çin’in kuklası” demişti.