İran'da kamuoyu anketleri, yargıya başkanlık eden muhafazakar bir Şii din adamı olan İbrahim Raisi'nin açık ara favori olduğunu gösteriyor.
BBC News'un anket sonuçlarına dayandırdığı haberine göre ılımlı eski merkez bankası başkanı Abdolnasser Hemmati ise onun en güçlü rakibi.
Muhalifler ve bazı reformistler, birkaç adayın adaylığının kabul edilmemesinin Raisi'ye ciddi bir rekabet bırakmadığını söyleyerek boykot çağrısında bulundular.
NOT: Batı ile ilişki kurmaya çalışan ılımlı bir isim olan Ruhani, arka arkaya iki kez dört yıl görev yaptığı için yeniden aday olamıyor.
Hamaney: Her oy önemlidir
Dini lider Ayetullah Ali Hamaney Cuma sabahı erken saatlerde Tahran'da oyunu kullandı ve insanları sandık başına gitmeye teşvik etti.
Hamaney, "Her oy önemlidir... gelin oy verin ve başkanınızı seçin" dedi ve ekledi: "Ülkenin geleceği için bu çok önemli"
ABD'nin üç yıl önce İran'la nükleer anlaşmayı terk etmesi ve sakat bırakan yaptırımları yeniden başlatmasından bu yana karşılaştıkları ekonomik zorluklardan İranlılar arasında yaygın bir hoşnutsuzluk var.
Nükleer anlaşmayı nasıl etkiler?
Muhafazakarlardan birinin zaferinin, İran'ın yaptırımların hafifletilmesi karşılığında nükleer programını sınırlamayı kabul ettiği anlaşmayı yeniden canlandırmayı amaçlayan İran ile dünya güçleri arasındaki Viyana'daki görüşmeleri raydan çıkarması beklenmiyor.
Adayları kim onayladı?
Seçime 40'ı kadın olmak üzere 600'e yakın aday katıldı.
Ancak, adayların niteliklerine ilişkin nihai kararı veren, seçilmemiş bir organ olan, sert muhafazakar Muhafızlar Konseyi'ndeki 12 hukukçu ve ilahiyatçı tarafından verilen karardıl.
Ruhani'nin ilk başkan yardımcısı Eshaq Jahangiri ve muhafazakar eski bir meclis başkanı olan Ali Laricani, eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad aday olmasına izin verilmeyen önde gelen adaylar arasındaydı.
Raisi hakkında notlar
60 yaşındaki din adamı, kariyerinin büyük bölümünde savcı olarak görev yaptı. Son seçimde Bay Rouhani'ye ezici bir farkla kaybettikten iki yıl sonra 2019'da yargı başkanı olarak atandı.
Birçok İranlı ve insan hakları aktivisti, 1980'lerde siyasi mahkumların toplu infazlarındaki rolüyle ilgili endişelerini dile getirdi.
Katılım neden önemli?
80 milyon nüfusa sahip İran'da yaklaşık 59 milyon kişi oy kullanma hakkına sahip.
2017'deki son cumhurbaşkanlığı anketine katılım %73'tü, ancak devlet destekli İran Öğrencileri Anket Ajansı'nın (ISPA) en son anketi, Cuma günü sadece %42 olabileceğini öne sürdü.