ANASAYFA arrow right Dünya

Paris buluşması: Macron, Harris'e oynuyor

Paris buluşması: Macron, Harris'e oynuyor
YAYINLAMA: 11 Kasım 2021 / 19.38
GÜNCELLEME: 11 Kasım 2021 / 19.38
Denizaltı krizinin ardından Fransa'ya beş günlük bir ziyarette bulunan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Fransa medyasına göre Macron'un gözünde olası yeni ABD başkanı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Avustralya'nın Fransa ile imzaladığı 56 milyar Euro'luk denizaltı sözleşmesinden vazgeçti.

İki ülke 5 günlük bir ziyaret için Salı sabahı Fransa'ya uçan Harris'in ziyaretiyle ihaleyi ABD'ye vermesi üzerine yaşanan krizin ardından, "ABD ve Fransa arasında yeni bir dönemin başındayız" mesajı verdi.

Macron ve Harris, Avustralya denizaltı krizinden iki ay sonra Fransa ve ABD arasındaki işbirliğinin "hayati önemi" olduğunu belirtti.

Macron, Başkan Joe Biden ile Roma'da G-20 zirvesi sırasında yaptıkları görüşmeyi hatırlatarak şunları söyledi:

"Başkan Biden ile önümüzdeki günler, haftalar ve yıllar için yol gösteren, verimli bir görüşme yaptık. Fransa sizi ağırlamaktan onur duyuyor. Yeni bir dönemin başlangıcında olduğumuz ve işbirliğimizin kesinlikle çok önemli olduğu konusunda hemfikiriz."

Siber güvenlik de ele alındı

Kamala Harris ise, Macron'un bu konudaki "analizini" paylaştığını belirterek, "Bu vizyonu paylaşıyoruz, hem zorluklar, hem de fırsatlar açısından zengin ve yeni bir dönemin başlangıcındayız" şeklinde konuştu.

Fransa basınının Elysee kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre heyetler eşliğindeki görüşmelerde, COVID-19 pandemisi, Sahra bölgesinde terörle mücadelede işbirliği, iklim krizi, Hint-Pasifik stratejisi ve uzay araştırmaları ile siber güvenlik konuları ele alındı.

Görüşme sonrası Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Macron ve Harris'in uzay alanında ikili bir diyalog başlatmayı kabul ettikleri, Macron'un özellikle ABD'nin Uzay İklimi Gözlemevi'ne katılma kararını memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

Toplantıda ayrıca, 12 Kasım Cuma günü Paris'te yapılacak Uluslararası Libya Konferansı'na da hazırlık yapıldığı belirtilen açıklamada, "Fransa ve ABD, Libya ve bölgenin barışı ve istikrarı için seferber olmuş durumda" şeklinde bir bilgi verildi.

Son olarak, görüşmede, küresel sağlık ve gelecekteki pandemilere yanıt vermek için toplu olarak nasıl hazırlanılacağı konusunun da ele alındığı kaydedildi.

"Macron, Harris'e oynuyor"

Devlet televizyonu France TV internet sitesinde, Macron'un "Her an, herhangi bir nedenle Biden'dan görevi devralması beklenen Harris üzerine oynadığı" şeklinde bir yorum yapıldı.

ABD uzmanı Jean-Eric Branaa, France TV info'ya verdiği röportajda,  Kamala Harris'in başkan olmayı öğrenmek için uluslararası gezilere çıktığını ve bu çerçevede Avrupa'ya geldiğini belirterek, "Macron da bunu görüyor ve Harris üzerine oynuyor. Harris, gelecek üzerine bahse giren Macron tarafından davet edildi. İkisi de bu hedefte buluşuyor" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *