ANASAYFA arrow right Ekonomi

390 bin 413 iş yeri tehlikeli, 357 bin 670 iş yeri ise çok tehlikeli sınıfta

390 bin 413 iş yeri tehlikeli, 357 bin 670 iş yeri ise çok tehlikeli sınıfta
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.50
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.50
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ülkede 1 milyon 768 bin 262 iş yerinin faaliyet gösterdiğini, bu iş yerlerinden 1 milyon 20 bin 179 iş yerinin az tehlikeli, 390 bin 413 iş yerinin tehlikeli sınıfta, 357 bin 670 iş yerinin ise çok teh
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ülkede 1 milyon 768 bin 262 iş yerinin faaliyet gösterdiğini, bu iş yerlerinden 1 milyon 20 bin 179 iş yerinin az tehlikeli, 390 bin 413 iş yerinin tehlikeli sınıfta, 357 bin 670 iş yerinin ise çok tehlikeli sınıfta yer aldığını açıkladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Meclis Genel Kurulu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
2014 ve 2016 dönemleri arasında kadın istihdamının yüzde 6,7; genç istihdamının yüzde 2,8 arttığına işaret eden Çalışma Bakanı, “Ülkemize özgü ‘Büyükanne Projesi’yle 10 ilde 6.500 büyükanneye destek verilerek kadınların istihdamda kalmalarına destek olunmuştur” dedi.
Ülkede iş sağlığı ve güvenliğinin 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'yla uluslararası mevzuatla uyumlu hale getirildiğini ifade eden Çalışma Bakanı, şöyle dedi:
“Kanunun uygulanmasına yönelik ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanmış olup değişen ve gelişen koşullara göre iyileştirme çalışmaları sürdürülmektedir. İş sağlığı ve güvenliği alanında eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri ile işletmeler düzeyinde uygulama çalışmaları devam etmektedir. Bakanlığımız tarafından çalışma hayatındaki sorunların değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi sonucu belirlenen alanlarda veya sektörlerde yahut özel bir risk grubu hedeflenerek belirlenen iş yerlerinde çalışma hayatıyla ilgili mevzuat hükümlerinin tamamının veya bir kısmının uygulanmasının denetlenmesi amacıyla programlı teftişler gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte ihbar ve şikâyetlere ilişkin program dışı teftişler de yapılmaktadır. Bu kapsamda, 2010-2016 yılları arasında programlı ve program dışı olmak üzere 90.763 iş yerinde teftiş gerçekleştirilmiş, 6.831 iş yerinde işin durdurulmasına karar verilmiş ve 22.092 iş yeri için de idari para cezası uygulanmıştır.”
Ülkede 1 milyon 768 bin 262 iş yerinin faaliyet gösterdiğini ifade eden Çalışma Bakanı, “Bu iş yerlerinden 1 milyon 20 bin 179 iş yeri az tehlikeli, 390.413 iş yeri tehlikeli sınıfta, 357.670 iş yeri ise çok tehlikeli sınıfta yer almaktadır. İş sağlığı ve güvenliği teftişleri, çalışma hayatının riskleri ve öncelikleri dikkate alınmak suretiyle programlı ve program dışı teftişler olarak yürütülmektedir. 2016 yılında 788 iş müfettişiyle toplam 24.284 iş yerinde teftişler gerçekleştirilmiştir. 2016 yılı teftiş faaliyetleri dikkate alındığında, müfettiş başına düşen teftiş sayısı 30,82; müfettiş başına düşen aktif iş yeri sayısı ise 2.244'tür. Bu teftişlerden 14.287 tanesi iş sağlığı ve güvenliği yönünden gerçekleştirilmiştir” dedi.
2016 yılı içerisinde Bakanlığının iş müfettişlerince 9 bin 650 programlı, 14 bin 634 program dışı olmak üzere toplam 24 bin 284 teftiş yapıldığını programlı teftişlerde çocuk işçiliğinin öncelikli risk olarak belirlendiğini belirten Çalışma Bakanı, “Gerçekleştirilen tüm teftişlerde 4857 sayılı İş Kanunu'nun Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı başlıklı 71'inci maddesi ile Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerini ihlal eden 95 iş yeri hakkında idari para cezası uygulanmıştır” dedi. ANKA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *