ANASAYFA arrow right Ekonomi

"Arabuluculukta kaybeden yok"

"Arabuluculukta kaybeden yok"
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.49
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.49
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erol, arabuluculukta kaybedenin olmadığını belirterek, şu ana kadar 12 bin 500 sorunun arabuluculukla çözüldüğünü bildirdi.
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erol, arabuluculukta kaybedenin olmadığını belirterek, şu ana kadar 12 bin 500 sorunun arabuluculukla çözüldüğünü bildirdi.
Erol, Gaziantep Adliyesinde Arabuluculuk Merkezinin açılışında yaptığı konuşmada, uyuşmazlıklarda arabuluculuk yöntemiyle sorunun çözülmesinin tarafların yararına olduğunu söyledi.
Arabuluculuk Merkezine başvuran vatandaşlar için arabulucu atanacağını, ilk 2 saatlik görüşmenin kamu tarafından karşılanacağını ifade eden Erol, "Bugüne kadar arabuluculuk eğitimi alan 15 bin hukukçumuz, bu eğitimi başarıyla bitirdi ve sertifikasını aldı. 2 binin üzerinde mülakat için bekleyen arabulucularımız var. Faaliyette olan 11 binden fazla arabulucu var." diye konuştu.
Arabuluculuk sürecinde tarafların eşit ve aynı pozisyonda olduğunu aktaran Erol, arabulucunun herhangi bir çözümü dayatmadığını, insanlara uzlaşabilecekleri yollar gösterdiğini ve sürecin çok kısa zamanda sonuçlanması nedeniyle arabuluculuk yönteminin kısa zamanda daha çok tercih edileceğini kaydetti.
Davalarda bir kazananın bir kaybedenin olduğunu hatırlatan Erol, şöyle devam etti:
"Arabuluculukta kaybeden yok, her iki taraf kazanıyor. Taraflar birbirleriyle el sıkışıp uyuşmazlığı çözerek, toplumsal barışın sağlanmasına da önemli bir katkı sağlamış olacaklar. Şu ana kadar 12 bin 500 sorun arabuluculuk mekanizmasıyla çözüldü. Böyle bir rakama ulaşılması başarıdır. Süreç içerisinde bu sayının milyonları aşacağından eminim. Vatandaşın farkındalık düzeyi istediğimiz noktaya gelmiş değil. Bu tip merkezlerin açılmasıyla insanlar bu olayın farkına varacaklar. Hakikaten barış içerisinde uyuşmazlıklarını çözdüklerini görecekler."
Açılışa, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Emsal Sergen, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Mustafa Yalçın, Baro Başkanı İskender Kahraman ve davetliler katıldı.
Özel arabuluculuk merkezi açıldı

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, 3 yıl önce hayata geçirilen arabuluculuk faaliyetinde 12 bin 500 uyuşmazlığın yüzde 93'ünün bir gün veya daha az sürede çözüldüğünü söyledi.
Öztatar, özel bir arabuluculuk merkezinin açılışında yaptığı konuşmada, Gaziantep'te 140 arabulucunun bulunduğunu belirtti.
Arabuluculuk sisteminin 3 yıl önce ülkenin hukuk dünyasına kazandırıldığını ifade eden Öztatar, "Ülkemizde 12 bin 500 civarında arabuluculuk uygulaması yapıldı. Buradaki uygulamaların yüzde 93'ü bir günde veya bir günden daha az bir zamanda çözümlendi." diye konuştu.
Arabuluculuğun kısa ve daha ekonomik olduğuna vurgu yapan Öztatar, tarafların sistem ile adliyelerin kasvetli ortamından kurtulduğunu belirtti.
-İş uyuşmazlıklarına da geliyor
Devletin arabuluculuğa önem verdiğini dile getiren Öztatar, şunları söyledi:
"Yakın zamanda iş uyuşmazlıklarında da arabuluculuk dava şartı haline gelecek. Sorunların daha kolay yolla ve daha kısa sürede çözümlenmesi sağlanacak. Arabuluculukla çözümlenen davalarda, taraflar daha sonra helalleşiyorlar, kucaklaşıyorlar, el sıkışıyorlar. Ticaret erbabıysa, ticari işlerini devam ettirebiliyor. Çünkü insanlar mahkemelerde davalaştıklarında husumetler meydana geliyor, birbirlerine yan gözle bakmaya başlıyorlar. Oysa arabuluculuk sürecinin sonunda ticari barış, toplumsal barış kazanıyor."
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de arabuluculuk sisteminin toplumda eskiden beri var olduğunu, aile büyüğü ya da kanaat önderinin sorunların çözülmesinde etkin rol oynadığını anımsattı.
Açılışa, Gaziantep Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Emsal Sergen, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile çok sayıda avukat ve davetliler katıldı.İHA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *