ANASAYFA arrow right Ekonomi

Asgari ücret, yaraları sarmalı rahat bir nefes aldırmalı

Asgari ücret, yaraları sarmalı rahat bir nefes aldırmalı
YAYINLAMA: 16 Kasım 2021 / 21.23
GÜNCELLEME: 16 Kasım 2021 / 21.23
Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, asgari ücretin insanca yaşayabilecek bir düzeye yükseltilmesi gerektiğini belirterek, “Tespit edilecek asgari ücret 2021 yılının yaralarını sarmalı ve 2022 yılında ise rahat bir nefes aldırmalı. Elektrik, doğalgaz, su ve internet gibi tüketim kalemlerinden vergi kaldırılmalı” ifadelerini kullandı.

2022 yılı asgari ücret bir an önce karara bağlanmalı

Sarıca, “Döviz kurunun yükselmesi sonucunda akaryakıt, doğalgaza, elektrik, temel gıda maddeleri gibi tüm kalemlerde artışlar yaşandı. Dolaysıyla 2022 yılının asgari ücretinin bir an önce karara bağlanması gerekiyor. Bu hem işverenin 2022 yılının program ve planını yapmada önemli hem de asgari ücretle çalışan emekçiler psikolojik olarak rahatlamış olacak” dedi.

Asgari ücretin vergi dışı kalması gerektiğini kaydeden Sarıca, “Talebimiz ve beklentimiz asgari ücreti aşan ücretlerin vergiye tabi tutulması ya da dilimler arasındaki artışların milli gelire göre endekslenmesi ve milli gelir oranında arttırılması. Çünkü asgari ücretlilerden kesilen vergi ocak ayı itibariyle yüzde 15 ile başlıyor yüzde 20’lik dilime giriyor. Asgari ücret vergi dışı bırakıldığında asgari ücretle geçinmek zorunda olanlara bir nebze de olsa katkı sağlanmış olunur” değerlendirmesini yaptı.

İl Başkanı Sarıca, “Asgari ücret en az ücret demek, lakin bu yaşam ücreti haline getiriliyor. Özel sektör, kalifiye ve kişinin yeteneklerine göre bu ücretin üzerinde ücret vermeye davet ediyor. Çünkü asgari ücret genç mühendislerin değil hiçbir vasfı olmayan bir insanın alacağı en düşük ücreti ifade ediyor. Ancak günümüzde özel sektörde çalışanların büyük çoğunluğu asgari ücretle çalışmak zorunda bırakılıyor. Bu nedenle işverenlerin bu insanları pozitif bir ayrımcılığa tabi tutulması lazım” diye konuşma yaptı.

Türk İş İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, konuşmasını şöyle tamamladı: “2 bin 825 liraya çalışanların ayrıca emekliler boyutu var. Emekliler de gerçekten çok zor şartlar altında yaşıyorlar. 2 bin 825 TL asgari ücretle çalışıp bu ücret üzerinden vergi ve SGK primi ödüyorlar ancak emekli olduklarında bin 500 lira gibi bir ücretle karşı karşıya kalıyorlar. Bu sürdürülebilir bir emeklilik politikası değil. Emekli maaşlarının da en az asgari ücret kadar olması önemli. Temel gıda maddeleri, elektrik, doğalgaz, su ve internet gibi tüketim kalemlerinde KDV, vergilerin kaldırılmasını veya düşürülmesini talep ediyoruz.” Hüseyin Karataş 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *