ANASAYFA arrow right Ekonomi

“Başbakan görse fabrikaları satmazdı”

“Başbakan görse fabrikaları satmazdı”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.45
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.45
Gök şeker fabrikalarının hurda fiyatını gittiğini söylerken Başbakan Erdoğan’ı da bu fabrikalara davet etti.
Hazin bir özelleştirme hikayesi...

Şeker İş Genel Başkanı Gök şeker fabrikalarının hurda fiyatını gittiğini söylerken Başbakan Erdoğan’ı da bu fabrikalara davet etti. Gök, "Başbakan bu fabrikaları görse satmazdı" dedi. Türkiye sen dönemde öne çıkartılan 20 milyar dolarlık ihracat hedefi olan otomotiv sektörünün katma değerinin 500 milyon dolarda kaldığının altını çizen Gök, dünyada şeker üretimini desteklemeyen tek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.


Salı günü yapılan şeker fabrikalarının özelleştirilmesi tartışmaları yeniden alevlendirdi. Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait 10 fabrikanın iki portföy grubu olarak özelleştirilmesi için yapılan ihalelerde 9 şirket ve konsorsiyum yarıştı. Açık artırmada en yüksek tekliflerin toplamı 922 milyon dolara ulaştı.
2005 yılında kapatılan Şeker Kurumu’ndan sonra bu özelleştirmelerin sektöre ciddi balta vuracağı konuşuluyor.
Yıllık şeker üretimi 2 milyon 400 bin ton olan Türkiye’de 4,5 milyar dolarlık işlem hacmi var.
Özelleştirme ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Şeker İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, sürece iki noktadan bakılması gerektiğini söyledi.
Gök Türkiye’deki şeker fabrikalarının ikiye ayrıldığına dikkat çekti. Fabrikalardan bir kısmının sosyal amaçlı olduğunu kaydeden Gök bir kısmının da üretim amaçlı olduğuna dikkat çekti.
Sosyal amaçlı olan fabrikaların ilk amacının, bulundukları bölgeleri kalkındırmak, olası göçün önüne geçmek olduğunu kaydeden Gök, Orta Anadolu’da da üretim amaçlı şeker fabrikaları olduğunu söyledi. Orta Anadolu’da olan fabrikaların dünya ölçeğinde üretim yaptığının altını çizen Başkan Gök, üretim yapanların diğer fabrikalara destek verdiğini kaydetti.
“25 fabrika içinde Orta Anadolu’da 7 fabrika çalışacak 15 tanesi kapanacak. Bunun sonucunda destek göremeyen bölgelerdeki fabrikalar sıkıntıya düşecek kapanacak ve göç başlayacak. Yöresel kalkınma sekteye uğrayacak.” ieklinde değerlendirmede bulunan Gök, 7-8 fabrikanın 20 fabrikayı finanse ettiğini ve yaklaşık olarak 2 milyar dolarlık katma değer sağladığını dile getirdi. Türkiye sen dönemde öne çıkartılan 20 milyar dolarlık ihracat hedefi olan otomotiv sektörünün katma değerinin 500 milyon dolarda kaldığının altını çizen Gök, dünyada şeker üretimini desteklemeyen tek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.
Shaleler iptal olabilir
Dünya üzerinde şeker özelleştirmelerinin tercih edilmediğine dikkat çeken Gök yapılan özelleştirmelerin başarı sağlamadığını, sektörün yeniden çiftçilere bırakıldığını kaydetti. Stratejik ürün olması nedeniyle dünya üzerinde tekelleşmenin önüne geçildiğini kaydeden Gök, enerji piyasası içinde pancarın önemli bir hammadde olduğunu söyledi. Enerjide yüzde 94 dışa bağlı olan Türkiye’nin pancar üretimi konusunda sınırlandırılmasının riskli olduğunu altını çizen Gök, özelleştirmenin iptal edilebileceğini kaydetti. ANKA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *