ANASAYFA arrow right Ekonomi

Cari açık konusundaki kaygılar giderilemedi

Cari açık konusundaki kaygılar giderilemedi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.41
Wall Street Journal’ın yayımladığı haber analizde, Türk hükümetinin açıkladığı Orta Vadeli Program’ın tahminlere destek verdiği ancak ekonominin “Aşil topuğu” olarak nitelendirilen cari açığa ilişkin kaygıların gidirilmediğine dikkat çekildi.
Türk hükümetinin açıkladığı Orta Vadeli Program’ın yankıları sürüyor. Wall Street Journal’ın yayımladığı haber analizde piyasaların, Türkiye’nin tahminlerine destek verdiği ancak, ekonominin “Aşil topuğu” olarak nitelendirilen cari açığa ilişkin kaygıların devam ettiği öne sürüldü. 


ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal’ın, “Piyasalar, Türkiye’nin Tahminlerine Destek Verdi Ama Cari Açığa İlişkin Kaygılar Sürüyor” başlığıyla yayımladığı haber analizinde “Sihirli bir değnek gibi bir yeniden yapılanmasını bekleyen piyasa oyuncuları için Türkiye’nin uzun bir süreden beri beklenen orta vadeli ekonomik programı, pek etkilemiş olmayacak” yorumu yapıldı. Haberde şöyle devam edildi: 


“Perşembe günü Başbakan Yardımcısı ve ekonomi çarı Ali Babacan tarafından açıklanan program, büyüme cari açığı ve enflasyon tahminlerinde radikal revizyonların ayrıntılarını içeriyor ama yatırımcıların, hızlı büyüyen ekonominin kilit yapısal dengesizliği olan balon gibi şişmiş cari işlemler açığına ilişkin sinirlerini yatıştırmak için sadece sınırlı somut önerileri sundu.” 


Haberde “Tonik ise, hükümetin kasasını güçlendirmeyi ve finans açığını körükleyen, tırmanıştaki tüketici talebini yavaşlatmayı amaçlayan vergi artış paketi şeklinde geldi” ifadesinin de kullanıldı.

“SIKILAŞMA OLUMLU KARŞILANDI AMA AÇIK KAPAMA ÇABASI YETERSİZ KALABİLİR”

Maliye Bakanı’nın vergi paketinin bütçeye GSYH’nın binde 4’üne denk düşen 5.5 milyar lira sağlayabileceğini söylediği kaydedildiği haberde şu görüşler de öne sürüldü: 
“Öngörülen sıkılaşma, ekonomistlerce olumlu karşılandı ancak birçoğu, hükümetin, ekonomin dış şoklara kırılgan bırakan ve kredi derecelendirme kuruluşlarına göre, ülkenin yatırım notuna ulaşmasında en büyük engeli oluşturan (cari) açık sorununu çözmek için yeterince yapıp yapmadığını sorguladı.”

“PROGRAM AŞIRI İYİMSER VARSAYIMLARA DAYANIYOR”

Bu bağlamda uzmanların değerlendirmelerinin aktarıldığı haber analizinde Capital Economics’in “Program, mali sıkılaştırmaya doğru bir hareketi içerse de bunun çok az, çok geç vakası olduğunu düşünüyoruz. Aşırı iyimser varsayımlara dayanıyor ve Türkiye’nin, GSYH’nın yüzde 10’u civarında olup giderek daha az sürdürülebilir gibi görünen cari işlemler açığını azaltmak için yetersiz kalacak” iddiasına yer verildi.

“BU PLAN İÇİN KİLİT RİSK CARİ AÇIK”

RBS’den Tim Ash’ın “Bana göre, cari işlemler açığı, bu tahmin/plan için kilit riski olmayı sürdürüyor” sözlerinin de yansıtıldığı haber analizinde, “Sayın Babacan’ın, şimdi bu yıl GSYH’nın yüzde 9.4’üne ulaşmasını beklediğini ve gelecek yıl hala bir yüksek düzey olan yüzde 8’de kalmasını beklediğini söylediği açık, Türkiye’nin hızlı büyüyen Aşil topuğu olmaya devam ediyor” denildi. 


WSJ’daki haber analizinde finans açığının bir bakıma Türkiye’nin tüketici talebine dayanan “başarının semptomu” olduğuna, Türk ekonomisinin, cari açığın tırmanmasına yol açan çok canlı iç talebinin etkisiyle bu yılın ilk yarısında ekonomik büyümede Çin’i geri bırakarak G20 grubunun en yüksek büyümesini sağladığına dikkat çekildi.

“TEDİRGİN YATIRIMCILAR, ZAYIF BÜYÜME HEDEFİNDE TESELLİ BULDU”

Açıktaki genişleme temposunun üretimle birlikte yavaşlamakta olsa da birçok kişinin finans açığının ekonomiyi kırılgan bırakmaya devam etmesinden korktuğu belirtilirken bunun nedeni olarak da özellikle açığın, kolayca geri çekilecek kısa vadeli portföy akımlarıyla karşılanması gösterildi. 


Buna karşın, “Hükümetin açık planlarından tedirgin olan yatırımcılar, hükümetin rakamlarındaki göreceli ‘inandırıcılık’ olarak gördüklerinde teselli buldular. Sayın Babacan, gelecek yıl için hala geniş cari işlemler açığının yanı sıra yüzde 4 düzeyinde çok daha zayıf bir büyümeyi tahmin etti.”

“BÜTÇE VE BORÇ HEDEFLERİ MANTIKLI VE OLUMLU”

Bu çerçevede BGC Partners’den Özgür Altuğ’un hükümetin bütçe ve borç hedefleri için sarf ettiği “genel olarak mantıklı ve olumlu” sözlerine de yer verildikten sonra, “Derecelendirme kuruluşları, Perşembe günü açıklanan programın Türkiye’nin, açık pozisyonunu bir not artışı hak edecek kadar güçlendirip güçlendireceği konusunda henüz bir yorumda bulunmadı ancak ekonomistlerin çoğu için cari açık hayaleti hala büyük görünüyor” denildi.ANKA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *