ANASAYFA arrow right Ekonomi

Çukurova'da pamuk zamanı

Çukurova'da pamuk zamanı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.11
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.11
Beyaz altın olarak adlandırılan pamuğun hasadına başlayan üreticiler, rekoltenin geçen yıla göre %50 artmasını bekliyor
Çukurova’da "beyaz altın" olarak adlandırılan pamuğun hasadına başlayan üreticiler, rekoltenin geçen yıla göre yüzde 50 artmasını bekliyor.

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun Çukurova yöresinin en önemli simgelerinden biri olduğunu belirterek, son dönemlere kadar maliyetini kurtarmadığı gerekçesiyle ekim alanları azalan ürüne ilginin yeniden arttığını ifade etti.

Geçen yıl pamuk fiyatlarında yaşanan yükselişin bu ilginin en önemli nedeni olduğunu vurgulayan Çalışkan, bu ilgiye bağlı olarak ekim alanlarında da geçen yıla göre yüzde 40 ile yüzde 50 arasında artış yaşandığını bildirdi.

Çalışkan, bu yıl ekimi artan pamuğun iyi bir büyüme dönemi de yaşadığının altını çizerek, Çukurova’da bazı bölgelerde pamuk hasadının başladığını ve eylül ayının ortalarında hasatta yoğunluk yaşanacağını söyledi.

Tarladaki pamuğun şu an iyi durumda olduğunu ve bu durumun üreticiyi memnun ettiğini anlatan Çalışkan, "Yağışın zamanında ve yeterli yağması pamuğun gelişimini olumlu etkiledi. Bu nedenle dönüm başına verimin iyi olacağını tahmin ediyoruz. Ürünün verimli oluşu ve ekim alanlarında yaşanan artış sayesinde rekoltenin de bu yıl yüzde 50 civarında artacağını bekliyoruz" dedi.

Çalışkan ayrıca, dünyada ve iç piyasada lif pamuğun kilosunun 4 lira, çekirdekli pamuğun ise 1,5 lira civarında olmasının beklendiğini belirterek, çiftçilerin bu fiyatların biraz daha yükselmesini arzuladığını söyledi.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan da, bu yıl pamuk ekiminin ardından iklim şartlarının çok iyi gittiğini belirterek, bunun yanı sıra çiftçilerin zirai mücadeleyi de iyi yaptığını söyledi.

Tüm bu etkenler sayesinde verimin arttığını anlatan Tezcan, çiftçilerin hasat sonunda emeklerinin karşılığını almasını diledi.

-TARLADA AİLE BOYU HASAT-

Eylül ayının gelmesi ile "beyaz gelinliğini" giyen Çukurova’da, tarlalarda ise hasat yoğunluğu her geçen gün artıyor.

Şanlıurfa’dan pamuk tarlalarında çalışmak için Yumurtalık ilçesine bağlı Kırmızıdam köyüne gelen 15 aile de çocuklarıyla birlikte 40 dekar alanda pamuk topluyor.

Sabah güneşin ilk ışıklarında tarlaya giden işçiler, Adana’nın kendine has bunaltıcı sıcağı altında akşam saat 19:00’a kadar pamuk harallarını doldurabilmek için yoğun bir çaba harcıyor.

Topladığı pamuğun kilosu başına 22 kuruş alan bir işçi, tüm gün boyunca ortalama 75-100 kilo arasında pamuk hasadı yapabiliyor.

Aileleriyle birlikte Adana’ya gelen çocuklar da, anne ve babalarının topladığı pamuk miktarını dolayısıyla kazançlarını artırabilmek için küçük elleriyle hasada katılıyorlar.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *