ANASAYFA arrow right Ekonomi

Denetim mekanizmanın olmayışı gibi birçok sebep adaletin gözünü kör ediyor

YAYINLAMA: 31 Ağustos 2022 / 21.10
GÜNCELLEME: 27 Nisan 2023 / 19.44
Adli yılı açılışı ile ilgili konuşan Av. Erdal Emir, “İzinli olan personellerin yerine geçici görevle bakan personelin üzerine iş yükü ve sorumluluğunu almak istememesi, mesai saatlerinde riayet edilmemesi, adına iş yoğunluğu denilerek işlemlerin ertelenmesi, vatandaşa eski günlerde ki gibi bugün git yarın gel denilmesinin çoğalması, denetim mekanizmanın olmayışı gibi birçok sebep adaletin gözünü kör ediyor” tespitini yaptı.

Gaziantep Adliyesi’nde yaşadığımız
sorun ve sıkıntılar saymakla bitmiyor

‘Her yıl 1 Eylül öncesinde adli yılın açılışında temenni ettiğimiz güzel dileklerimizin her zamanki gibi yerine gelmediğine ya da getirilmediğine şahitlik ediyoruz’ diyen Emir, yaşanılan sorunların çözülmediğini aksine artarak devam ettiğini kaydetti. “Avukatlar olarak Gaziantep Adliyesi’nde yaşadığımız sorun ve sıkıntılar saymakla bitmiyor. Bitmeyen bu sorunlar adliye kapısından girerken bile ‘Siz avukatsınız halk kapısını kullanamazsınız’ gibi komik ama üzücü bir tavır ile başlıyor. Savunma erkinin tek temsilcisi olan avukatlık mesleği gün geçtikçe saygınlığı ve itibarını kaybetmeye devam ediyor. Hâkim ve savcılarında, bir avukat gibi hukuk fakültesi okumasına rağmen tüm süreçlerde beraber yol almamıza rağmen duruşma esnasında veyahut adliye koridorlarında biz avukatlara üst perdeden bakılması bizleri ziyadesiyle üzüyor. Halbuki hâkim, savcı ve avukatların aynı süreçlerden beraber geçerek adliye çatısı altında bir aile gibi yaşanması gerektiği unutulmamalı” diye açıklamada bulundu.
Denetim mekanizmasının tam
ve sağlıklı işletilmesi önemli

Emir, “Açılan bir davanın üç beş yıl kadar sürmesi, vatandaşın bu kadar uzun sürecin her gününü heyecanla beklemesine rağmen her gün sonuçlanmayan dava nedeniyle hüsrana uğraması, vatandaşın öngörülebilirliğini zedelemekte, devlete olan inancını kaybettiriyor. İşçi alacağını alamamakta olup parası pul olmakta, alacağını tahsil edemeyen alacaklı ekonomiye katkıda bulunamamakta, haksız tutuklanan vatandaşın özgürlüğü kısıtlandıkça tekrar tekrar suç işleme isteği artmakta, anlaşamayan çiftler boşanamamakta ve bu süreç daima kadın cinayetlerini arttırıyor. Bunların çözümü için denetim mekanizmasının tam ve sağlıklı işletilmesi gerekiyor” çağrısı yaptı.
2022 yılının ilk yarısında icra
dosya sayısı 85 binin üzerine çıktı

Personel kimliği ile açılan icra dairenin kapılarının avukatlara açılmamasının iş yükünü artırdığını sözlerine ekleyen Emir, “Ne borçluyu rahatlatan ne de alacaklının yüzünü güldürmeyen kararlar verilememesi dosya külfetini arttırmış ve 2022 yılının ilk yarısında icra dosya sayısı 85 binin üzerine çıkmasına neden oldu. Karşılaştığımız sorunların yaşanmaması için nitelikli kadroların görev başına getirilmesi, vatandaşa daha kibar ve mütevazi davranılması, tüm işlemlerin denetlenebilir olması, insanların arabuluculuk, uzlaşma gibi temeli olmayan müesseselerde birçok haklarından feragat ettirilerek, çözüm bulması yerine mahkemelerden adil kararlar çıkmasını, yargı mekanizmasının hızlı işlediği, mağduriyetlerin yaşanmadığı, her adli yılbaşında olduğu gibi bu yılbaşında da temennilerimizi dile getiriyoruz” ifadelerine yer verdi. Fatma Karabacak

 

 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *