ANASAYFA arrow right Ekonomi

Dijital dünyanın toplam pazar büyüklüğü 1 trilyon dolara dayandı

Dijital dünyanın toplam pazar büyüklüğü 1 trilyon dolara dayandı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.49
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.49
Dünyanın önde gelen pazar araştırma şirketi GfK, hayatın tüm alanlarını akıllı teknolojilerle donatmayı hedefleyen dijital dünyanın toplam pazar büyüklüğünün 1 trilyon dolara dayandığını açıkladı.
Dünyanın önde gelen pazar araştırma şirketi GfK, hayatın tüm alanlarını akıllı teknolojilerle donatmayı hedefleyen dijital dünyanın toplam pazar büyüklüğünün 1 trilyon dolara dayandığını açıkladı.
Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı İFA'nın yıllık sektör bilgilendirme toplantıları kapsamında önemli veriler sunan GfK’nın tüketici elektroniği Küresel direktörü JurgenBoyny, “Dijital piyasalar yüksek kalmaya devam ediyor. Hem bu yıl hem de 2018’de yıllık bazda satış cirosu 950 milyar dolar düzeyinde olacak. Hem içerde hem dışarda yani hem evde hem de dışardaki hayatta akıllı telefonlar pazardaki ilerleme ve inovasyonların sürükleyici gücü olmaya devam edecek” dedi.
GfK verilerine göre telekomünikasyon, tüketici elektroniği ürünleri ve enformasyon teknolojilerinin (IT) oluşturduğu dijital dünyanın 2017 yılında 945 milyar dolar, 2018 yılında da 954 milyar dolarlık bir satış cirosuna ulaşması bekleniyor.
Boyny, Çin’in ve Asya ülkelerinin başını çektiği yükselen piyasaların dijital dünyada önemli bir büyüklük oluşturduğu belirterek, “Çin pazarı artık Kuzey Amerika pazarı kadar büyük” dedi. Verilere göre 2017 ve 2018 yılında Çin toplam dijital pazarın yüzde 23’lük büyüklüğüne tek başına ulaşırken, payı yüzde 25’lerden yüzde 23’e inen Kuzey Amerika bölgesini de yakaladı. Hesaplamalara göre Avrupa’nın payı yüzde 17’den yüzde 16’ya gerileyecek. Latin Amerika, Gelişmiş Asya, Ortadoğu ve Afrika pazarlarının payları da bu yıl ve 2018’de aynı kalacak. Boyny, mobil ödemelere örnek verirken, Çin’in bu konuda Kuzey Amerika’dan ve Avrupa’dan 8-9 kat ilerde olduğunu belirterek, “Çin’de mobil ödemeyle her şeyi satın alabilirsiniz. Çin’de mobil alışverişler toplam alışverişler içinde yüzde 25’e yakın bir paya sahip, Amerika’da bu oran yüzde 2’lerde” dedi.
GfK bundan böyle dijital dünyanın temel itici gücünün mobil internet ve akıllı telefonlar olacağını ve 2014 yılında yıllık bazda toplam 1 milyar 322 milyon adet olan akıllı telefon satışının 2017’de 1 milyar 480 milyon adede ve 2018’de de 1 milyar 550 milyon adete ulaşacağını öngörüyor. JurgenBoyny, akıllı telefonların günlük yaşamda beş temel kategoride sürücü güç olacağını belirterek, akıllı telefonların konuşma, mesajlaşma ve video izleme gibi temel fonksiyonlarının yanı sıra mobil ödemeler, akıllı ev yönetimi, video-ve audio kayıt, giyilebilir aletler ve sürücüsüz araçlarda kullanım alanı bulacağını söyledi.
Tüketici elektroniğinde akıllı evler önemli bir yer tutacak. GfK verilerine göre akıllı ev teknolojisinde üreticilerin ve perakende sektörünün hedef kitlesi 1980-2000 yılları arasında doğan kuşağı niteleyen Y kuşağı olacak. 18 yaş üstü kişilerin verdiği yanıtlara göre akıllı evlerin yüzde 13’ü görece yaşlı Y kuşağına, yüzde 10’u genç Y kuşağına ve yüzde 8’i de X kuşağına ait bulunuyor. Akıllı evlerdeki teknoloji ise ev otomasyon sistemleri, güvenlik, iletişim araçları ve büyük, küçük ev aletlerinde kullanılıyor.
GfK, birçok ülkede ekonomik koşulların iyileşmesi, tüketici güven endeksindeki artışlar ve orta sınıfın güçlenmesi yanı sıra artan, şehirleşme ve online satışların kolaylığı sayesinde buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın gibi büyük ev aletleri pazarı önemli bir canlılık gösterirken tüm dünyada geçen yıl 500 milyon ünite satış gerçekleşti. Büyüme trendinin bu yıl ve 2018’deyüzde 2-4 aralığında sürmesi ve 530 milyon adetlere ulaşması bekleniyor. Elektrikli süpürgeler, kahve makineleri, mikserler gibi mutfak aletlerinin oluşturduğu küçük ev aletleri pazarı da GfK verilerine göre geçen yıl küresel bazda 60.5 milyar dolara ulaştı. 2016 yılında giyilebilir cihazların sayısı 117 milyon üniteye ulaştı. Büyüme oranı beklentilerin üzerinde gerçekleşirken bu yıl için de yüzde 37’lik bir büyüme bekleniyor.
Portekiz’in başkenti Lizbon’da iki gün süren ve dünyanın birçok bölgesinden medya mensuplarının katıldığı İFA yıllık basın toplantısında bir konuşma yapan İFA İzleme Kurulu Başkanı Joachim Kamp, “Ev aletleri ve tüketici elektroniği ürünler sektörü her geçen gün yeni boyutlar alıyor, biçim değiştiriyor birbiriyle yakınsama gösteriyor. İFA ev aletlerinde 10. yılını kutluyor. Her iki segment için de İFA öncü bir platform olarak rolünü sürdürüyor. Başka hiçbir fuar ya da ticari show sektörün, perakendecilerin, tüketicilerin ve medyanın ihtiyaçlarını İFA gibi karşılayamaz. İFA’nın başarısı fuar döneminde yapıla anlaşmalar ve alınan siparişlerdeki artışla da kendini sürekli kanıtlıyor. Örneğin 2016 yılında İFA sırasında 4.7 milyar dolarlık sipariş hacmine ulaşıldı” dedi.
İFA’nın düzenleyicisi Messe Berlin’in CEO’su ChristianGöke de konuşmasında İFA’nın tüketici elektroniği ve ev aletleri sektöründeki artan önemine işaret ederek şunları söyledi:
“Gelinen noktada tüketici elektroniğini yeniden, yeni bir şekilde tanımlamak gerektiğine inanıyoruz. Tüketici elektroniği ürünleri ile ev aletleri arasındaki sınırlar, dijital ve fiziki dünya arasındaki sınırlar giderek kayboluyor, her iki dünya iç içe geçiyor. İster mutfakta veya oturma odalarımızda olsun, isterse ofisteki hayatlarımızda olsun cihazların tüketicileştirilmesi, yani tüketici ihtiyaçlarına uygunlaştırılması dönemi başlıyor. Biz bunu konsumirizasyon olarak niteliyoruz. Bu yeni süreçte ev içi hayatlarımızdan tutun, sağlık, güzellik sektörlerine, otomotivden, mobil cihazlara, oyunlar, akıllı telefonlara, dronlara kadar, sanal gerçeklik uygulamalarına kadar her alanda tüketici elektroniği her şeyi birbirine bağlıyor ve her şeyi yeniden biçimlendiriyor. Eğer İFA’ya gelirseniz gelecekte nasıl yaşayacağımızı ve çalışma hayatlarımızın nasıl olacağını da yakından göreceksiniz.” ANKA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *