ANASAYFA arrow right Ekonomi

ENAG kurucusundan “Altın vuruş” uyarısı

ENAG kurucusundan “Altın vuruş” uyarısı
YAYINLAMA: 06 Şubat 2024 / 13.36
GÜNCELLEME: 06 Şubat 2024 / 13.36

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) kurucusu Prof. Veysel Ulusoy, fiyat artış hızıyla döviz kuru dengesinin eşleşmemesi halinde devalüasyonun kaçınılmaz olacağı uyarısında bulundu. Ulusoy "Bu ise Türkiye ekonomisi için altın vuruş olur" dedi.

 Yılın ilk enflasyon rakamları bugün açıklandı. TÜİK verilerine yıllık enflasyon yüzde 64,86, ENAG verilerine göreyse yüzde 129 oldu.

ENAG'ın kurucusu Prof. Veysel Ulusoy, fiyatlardaki yüksek artışa rağmen dolardaki kurundaki baskılanmaya dikkat çekerek, devalüasyon uyarısında bulundu.

Sosyal medya hesabından, kuzu pirzolanın kilogram fiyatının 913 lira olduğu bir market etiketinin görselini paylaşan Ulusoy "Fiyat artış hızı ile döviz kuru dengesi eşleşmezse sonuç devalüasyondur. Bu ise Türkiye ekonomisi için altın vuruş olur" değerlendirmesinde bulundu.

Ulusoy, kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasının da, devalüasyon endişesi nedeniyle uzatıldığı yorumunda bulundu.

Ekonomistler, seçime kadar baskılanan döviz kurlarının gerçek değerinin çok altında olduğuna dikkat çekiyor. Merkez Bankası rezervlerindeki son bir ayda yeniden başlayan düşüş de, arka kapıdan döviz satışının devam ettiğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.

Bugün saat 13.00 itibariyle dolar 30,55, euro 32,88, sterlin 38,51 liradan işlem gördü.

Devalüasyon genellikle ekonomik zorluklar, dış ticaret dengesizlikleri, yüksek enflasyon veya ödemeler dengesi sorunları gibi nedenlerle ortaya çıkar. Devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir. Devalüasyon yapmanın en temel sebeplerinden bir tanesi, ülkenin ticaret açığını dengelemek için parasının değerini düşürmesidir. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *