ANASAYFA arrow right Ekonomi

Enflasyon artışında gıda fiyatları etkili oldu

Enflasyon artışında gıda fiyatları etkili oldu
YAYINLAMA: 05 Mart 2024 / 17.32
GÜNCELLEME: 05 Mart 2024 / 17.32

Merkez Bankası gıda fiyatlarındaki artışa dikkat çekti

Merkez Bankası, şubatta enflasyonun aylık bazda yüzde 4,53 oranında yükselmesinde, gıda ve hizmet gruplarındaki fiyat artışlarının etkili olduğuna dikkat çekti. TÜİK'in dün açıkladığı verilere göre, yıllık enflasyon ise yüzde 67,07'ye yükseldi.

 Merkez Bankası'nın 'Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu' yayınlandı.

Raporda yer alan değerlendirmede; yıllık enflasyonun, hizmet sektöründe belirgin olmak üzere, tüm ana gruplarda yükseldiği ifade edildi. Aylık bazda ise gıda ve hizmet grupları fiyat artışlarının öne çıktığına işaret edildi.

Gıda grubunun aylık fiyat artışının genele yayılarak güçlendiğini, doğrudan etkilerinin yanı sıra yemek hizmetleri kanalıyla dolaylı olarak da manşet enflasyonu olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirten Merkez Bankası, enerji grubu aylık fiyat artışının ana belirleyicisinin ise Kızıldeniz’deki jeopolitik gelişmelerle yükselen petrol fiyatları ile Türk lirasının seyrini takiben akaryakıt kalemi olduğunu vurguladı.

Aylık enflasyonun yüzde 7,29 gerçekleştiği işlenmiş gıda grubunda ekmek-tahıllarda fiyat artışları kuvvetlenirken, kırmızı et fiyatlarının etkilediği işlenmiş et ürünlerinde yüksek artışlar devam etti. Çiğ süt referans fiyat ayarlamasına bağlı olarak süt ve süt ürünlerindeki fiyat artışları da bu dönemde belirgin oldu.

Yurt içi üretici fiyatları şubat ayında yüzde 3,74 artarken, yıllık enflasyon 3,09 puan yükselişle 47,29 oldu. Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde enerji alt grubunda fiyatlar aylık bazda yatay seyrederken dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında belirgin artış gösterdi.

Aylık fiyat gelişmeleri sektörler bazında incelendiğinde, fiyat artışlarının genele yayıldığı izlenirken, rafine petrol ürünleri, mobilya, gıda ürünleri ve içecekler, diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri, giyim eşyası ile ağaç ve mantar ürünleri öne çıkan alt gruplar oldu.

Ücret ayarlamalarının ve geriye doğru endeksleme eğiliminin devam eden yansımalarıyla hizmet grubunda genele yayılan fiyat artışlarının da sürdüğünü ifade eden banka, aylık hizmet enflasyonunun bir önceki aya kıyasla önemli ölçüde zayıflamakla birlikte yüksek seyrettiğini belirtti.

Merkez Bankası'nın değerlendirmesine göre, hizmet grubunda, kira ve lokanta-otel fiyatlarında güçlü aylık artış eğilimi devam ederken, bu dönemde eğitim ve haberleşme hizmetleri de fiyat artışları ile dikkat çekti.

Değerlendirmede temel mal grubu aylık enflasyonunun şubat ayında zayıfladığı, finansal koşullara duyarlılığı yüksek olan dayanıklı mallar başta olmak üzere bu grupta fiyatların ılımlı bir şekilde yükseldiği belirtildi.

TCMB değerlendirmesine göre, ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, enerji dışında kalan gruplarda aylık enflasyonun yüksek seyrettiği gözlendi. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *