ANASAYFA arrow right Ekonomi

Esnaf, derin bir ekonomik kriz yaşıyor ve kan ağlıyor

Esnaf, derin bir ekonomik kriz yaşıyor ve kan ağlıyor
YAYINLAMA: 27 Ocak 2021 / 15.34
GÜNCELLEME: 27 Ocak 2021 / 15.34

Gaziantep Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, pandemi sürecinin  bir yılını doldurmasına rağmen esnafın sorunlarının giderilemediğine dikkat çekerken, “Pek çok dünya ülkesi vatandaşlarının ekonomik güvencesini alırken, biz maalesef vatandaşımızı aç ve açıkta bıraktık. Bir yıldır esnaf büyük sıkıntılar çekiyor. Esnaf kan ağlıyor. Esnaf derin bir ekonomik kriz yaşıyor. Dolayısıyla esnaf için bıçak kemiğe dayanmış durumda” dedi.

Toğrul, pandemiyle mücadele adı altında esnafın cezalandırıldığını, ‘Türkiye tırmanışta’ dendiğini, ama esnaf batıkça battığını ifade ettiği açıklamasında, “Türkiye’de yaklaşık 6 milyon sokak esnafı var, ama bu insanları dikkate alan tek bir yetkili olmadı. Esnaf bu dönem dışarı çıkarsak Coronadan evde kalırsak açlıktan öleceğiz diye feryatlarda bulundu. İktidar esnafın devlete olan borçlarını erteliyoruz dedi. Fakat tüm esnafın vergileri ertelenmiyor. Bazı esnafın vergilerini erteliyor, ama bir kısım esnafın vergilerini ise ertelemiyor. Örneğin, sinema salonu, kahvehaneler, kır bahçeleri, bilardo salonu, lokal ve çay bahçesi gibi yerlerin vergilerini erteliyor. Fakat kafe, bar ve eğlence mekanı gibi yerlerin vergilerini ertelemiyor. Yani bu konuda da iktidar eşit davranmıyor” şeklinde konuştu.

Esnafa verilecek en büyük müjde tüm borçların silinmesi olmalı

“Esnafın tek borcu vergi borcu da değildir” diyen Mahmut Toğrul, “Bize göre bu dönem vergi borcunun tam anlamıyla silinmesi gerekiyor. Esnafın tek borcu vergi borcu da değil. Esnafın, kira, fatura ve banka kredi borçları da mevcut. AKP Genel Başkanı  Erdoğan, esnafın ve sanatkârların kredi borcu taksitlerinin 6 ay erteleneceğini duyurdu. Biz halkların demokratik partisine (HDP) göre çözüm borç ertelemek değil esnafın borçlarını tümüyle silmek. İktidarın esnafa vereceği en büyük müjde bu olmalı” dedi.

Esnaf desteklenmezse ciddi bir işsizlik meydana gelecektir

Esnafın sorunlarını ciddiyetle ele alacak bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Mahmut Toğrul, “Esnafımıza ciddi anlamda doğrudan gelir destekleri sağlayacak bir mekanizmaya ihtiyaç vardır. Esnaf ve yanlarında çalıştırdıkları personeller bu süreçte desteklenmediği zaman küçük esnaf bitmiş olacak. Esnafın işyerini kapatmasının yanı sıra ciddi bir işsizlik meydana gelecek. İşsizlikten ve iş bulamamadan dolayı halkımız çok ciddi sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya kalacak. Bu durumu en net haliyle vekili olduğum Gaziantep’te yaşıyoruz. Gaziantep’te esnaf devlet tarafından verilecek 750 TL’lik kira yardımını yeterli bulmuyor. Kenar semtlerde dahi kirası 750 TL olan çok az işletme var. Çoğu esnaf günlük siftah yapmadan dükkanını kapattığını belirtiyor. Banka kredisini ödeyemediği için intihar etmek zorunda kalan esnaflar olduğunu duyuyoruz. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Gaziantep’te de büyük artışlar gösteren intihar vakarının ardındaki gerekçelere baktığımızda, işsizlik, borç batağı ve yaşanan iflaslar görülüyor” şeklinde açıklamada bulundu. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *