İSO Türkiye’nin ilk ve ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına giren, TÜBİTAK ve KOSGEB Ar-Ge desteklerinden yararlanarak ürün geliştiren, en fazla patent, marka, endüstriyel tasarım ve faydalı model tescili yapan, GSO endüstriyel gelişim üssünden en fazla yararlanan ve dijital dönüşüm alanında başarılı çalışmalar gerçekleştiren firmaların ödüllendirildiği tören, Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi’nde (ŞKM) düzenlendi.
Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni, sanayicileri yeşil üretime ve çevreci yaklaşımlara teşvik etmek, gelecek nesillere yeşil ve temiz bir gelecek inşa edebilmek ve yenilikçi stratejilerle sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmayı mümkün kılmak hedefiyle bu yıl “Verimlilik ve Yeşil Gelecek” farkındalığı temasıyla gerçekleştirildi.
Yenilenebilir enerji kaynakları için yürütülen çalışmaları önemli buluyorum
Gaziantep’in sanayisi, üretimi ve ihracatı ile Güneydoğu Anadolu’nun seçkin bir şehri olduğunu ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, sanayicilerin Gaziantep’i bölgede bir yıldız haline getirdiğini söyledi. Gaziantepli sanayicileri ve ihracatçıları kutlayan Suver, “Ülkemiz ekonomisinin büyümesinde önemli bir payı olan şehrimiz Gaziantep’i tebrik ediyorum. Özellikle yenilenebilir enerji kaynakları için yürütülen çalışmaları da önemli buluyorum. Çünkü tüketilen kaynaklar insanlığın başına bir bela olarak dönecektir. Yeni bir dönem için yeni bir fırsat. Bu fırsatı Gaziantepli girişimcilerin yakalayacağına inanıyorum. Burada ben bu ışığı gördüm” dedi.
Gaziantep’in üretim, istihdam ve ihracattaki başarısının mimarları olan sanayicileri kutlayan Vali Davut Gül de sanayicilerin dedelerinden ve babalarından aldıkları bayrağı daha ileriye götürmek için yaptıkları çalışmaların takdire şayan olduğunu ifade etti. “Birlik ve beraberlik ile kardeşlik ruhunu en iyi yaşatan sizlersiniz” diyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gaziantep birlikte iş yapma kültürünün, kardeşliğin, güvenliğin ve istikrarın ne olduğunu bilen bir şehir. Gaziantep Sanayi Odamızın öncülüğünde firmalarımızın geleceğin şartlarına hazırlanmaya başladıklarını görmek bizi mutlu etti. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çatı üstlerindeki güneş enerjilerinin kapasitesi 75 megabayt. Bu daha başlangıç ve daha ilerisini yakalayacaklarına inanıyorum. Her bir firmamızı ayrı ayrı tebrik ediyorum.”
Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümünü kutlayarak konuşmasına başlayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bir asır önce, bu şehrin insanları, vatan aşkının, millet ve bayrak sevgisinin ne olduğunu bütün dünyaya gösterdi. Şahin Bey, Karayılan, Şehit Kamil ve daha niceleri burada simgeleşti. Onlar gibi binlerce vatan evladı da bu ülke için şehit düştü. Vatan için canlarını veren bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
“Dün milli mücadelenin sancaktarı olan Gaziantep bugün de girişimcileriyle, sanayicileriyle, sadece Türkiye’nin değil bütün bölgenin yıldızı haline geldi” diyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Tüm bu coğrafyanın rol modeli ve itici gücü oldu. Yılda 10 milyar dolar ihracata ulaşmaya çok az kaldı. Yine 10 yıl önce en büyük 1000 sanayi kuruluşu arasında Gaziantep’ten 35 firma vardı. Şimdi bu sayı da 67’ye yükseldi. Listede en fazla firmaya sahip 4. il haline geldi. Sadece sanayide değil, tarımda marka oldu. Tarım ihracatında ilk 5 şehir içinde yer aldı. Turizmde müthiş atağa kalktı. Hem tarih ve kültür turizminde, hem gastronomi turizminde bir dünya markası haline geldi. UNESCO’nun listelerine girdi. Diğer taraftan teknolojide atılım yaptı. Gaziantep Teknopark en hızlı büyüyen teknoparklar arasında yer aldı. Kısaca Antep, toprağı, insanı ve ekonomisiyle gerçek bir marka şehre dönüştü. İşte bu başarının mimarları olan sizlerle, bir arada olmak da bana ayrı bir onur ve mutluluk veriyor.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, törende yaptığı konuşmada TOBB’un esnafa ve üreticilere öncülük ederek önce memleket iradesiyle çalıştığını söyledi. Gaziantepli sanayicilerin sürekli çalışan bir iradeden geldiklerini ve Gaziantep’in İzmir gibi şehirlerle yarışacak kadar geliştirenlerin sanayiciler ve ihracatçılar olduğunu ifade etti.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi de, “Pandeminin en derinden yaşandığı 2020 yılında istihdamımızı yüzde 7,3 artırdık. Bu yılın ocak-haziran döneminde ise kent genelinde çalışan sayımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,9 oranında artışla 392 bine yükseldi” dedi. Sanayiyi sürdürülebilir kılmak ve yarının beklentilerine hazırlamak için çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Başkan Ünverdi, bu nedenle Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreninin temasını “Verimlilik ve Yeşil Gelecek” olarak belirlediklerini kaydetti. Yaşanabilir bir dünya ve sanayinin geleceği açısından bu iki unsurun çok büyük önem taşıdığının altını çizen Ünverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yeşil Mutabakat kriterlerine uyum konusunda Gaziantep Sanayi Odası olarak firmalarımıza yol göstermek ve bu süreci birlikte tamamlamak hedefiyle hazırlıklarımızı tamamladık. Türkiye sanayisinin itici gücü olan Gaziantep için de yeşil dönüşüm bir tercih değil mecburiyettir ve Gaziantep yenilikçiliğiyle bu dönüşüme öncülük edecektir. Teşrifleriyle bizleri onurlandıran konuklarımıza, şehrimize ve ülkemize değer katan tüm insanımıza şükranlarımızı sunuyor, ödül alan tüm firmalarımızı tebrik ediyorum.”
Ödül töreni, hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.