TÜRK-İŞ araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,51 arttı.
Yılın ilk dört ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 5,99 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 9,45 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 3,38 olarak hesaplandı.
TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) tarafından yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması 2017 Nisan ayı sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı bin 518,00 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 4 bin 944,63 TL oldu. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 899,03 TL olarak gerçekleşti.
TÜRK-İŞ’ten yapılan açıklamada, hesaplanan yoksulluk sınırının ücret düzeyi olmadığını, dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir hayat sürdürmesi için haneye girmesi gereken toplam gelir tutarı olduğunun altı çizildi. Ayrıca, milyonlarca işçinin ailesi ile birlikte geçinmek durumunda kaldığı tek gelir kaynağı olan asgari ücretin, bekar bir işçinin yapması gereken aylık harcamayı bile karşılamadığı belirtildi.
TÜRK-İŞ verilerine göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,51 arttı. Yılın ilk dört ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 5,99 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 9,45 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 3,38 olarak hesaplandı.
Süt ve yoğurt fiyatı geçen aya göre değişmezken, peynirde artış tespit edildi. Kıyma ve kuşbaşı et fiyatı bu ay artış gösterdi. Sakatat ürünleri ile tavuk fiyatı ise değişmedi. Balık fiyatı, aysonu itibariyle sona erecek mevsimin de etkisiyle biraz artış gösterdi. Yumurtanın tanesi bu ay 5 kuruş daha ucuzladı.
Enflasyon üzerinde etkisi tartışma konusu olan kuru fasulyenin dahil olduğu bakliyat ürünleri fiyatları, nohuttaki artış dışında ortalamada aynı kaldı.
Martta 4,15 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 4,17 TL oldu. Martta ortalama 4,37 TL olan sebze fiyatı 4,08 TL’ye gerilerken, meyve fiyatı geçen ay ortalama 3,57 TL olarak hesaplanırken bu ay 4,50 TL oldu.
Pirinç fiyatında artış görülürken, ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerde bir fiyat değişikliği tespit edilmedi.
Tereyağı, zeytinyağı ve Ayçiçek yağı fiyatı bu ay değişmedi, margarin fiyatı ise biraz arttı. Zeytin fiyatı ortalamada fazla değişmedi. Yağlı tohum ürünlerinde fındık hariç diğerlerinde artış görüldü. Baharat ürünlerinin fiyatı bu ay yine değişmedi. Bal, pekmez, şeker, tuz, salça ile çay ve ıhlamur fiyatı Nisan ayında da aynı kaldı