ANASAYFA arrow right Ekonomi

Girdi maliyetlerinin yüksekliği çiftçiyi üretim yapmakta zorluyor

Girdi maliyetlerinin yüksekliği çiftçiyi üretim yapmakta zorluyor
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2020 / 21.24
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2020 / 21.27
Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu adına Tarım ve Orman Bakanı ile video konferans yöntemiyle görüşen Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Gaziantep çiftçisinin sorunlarını dile getirdi

Toplantıda girdi maliyetlerinin yüksekliğinden Hazine arazilerinin çiftçilere satılmasına kadar birçok konunun değerlendirilirken, Başkan Yiğit, “Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı çiftçilerimiz üretim yapmakta zorlanıyor” dedi.

Desteklemenin miktarlarının artırılması gerekiyor
Tarıma elverişli olan Hazine arazilerinin köyde ikamet eden çiftçilere satılması ve o arazilerde üretimin devam etmesi gerektiğini ifade eden Yiğit, “Çiftçilerimizin üretim yaparken kullandıkları ilaç, gübre mazot, tohum, fidan ve fide maliyetleri çok yüksek. Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı çiftçilerimiz üretim yapmakta zorlanıyor. Üretimde girdi maliyetleri yüksek olduğundan çiftçilere verilen mazot ve gübre desteği üretiminin eksiksiz gerçekleşmesi için yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla bu desteklemenin miktarının artırılması gerekiyor” tespitinde bulundu.

İyi tarım uygulaması yapan çiftçi sayısı yarı yarıya azaldı
İyi Tarım uygulama desteklerinin de ele alındığı toplantıda Yiğit, “Ülkemizdeki iyi tarım uygulamalarından en fazla faydalanan illerden biri Gaziantep. İyi tarım uygulamasındaki destekleme ödemelerinin yarıya indirilmesi nedeniyle ilimizde iyi tarım uygulaması yapan çiftçi sayısında yarı yarıya azalma oldu. Çiftçi sayısının azalmasındaki temel neden desteklerin azaltılmasından dolayı girdi masrafları karşılanamamakta ve desteklemenin azaltılması gıda güvenliği konusunda tehdit arz etmektedir” dedi.

Araban’da tarım işçileri elektrik ve su sorunu yaşıyor
Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Gönderilen tarımsal elektrik faturalarının çiftçilerimizin yıl içerisinde tarımsal kazançlarının az olmasından dolayı her ay değil, ürün hasadında çiftçinin geliri yükseldiğinde ödenmesi ve indirimli ödenmesi daha uygun olacak. Ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemi’nin süresinin uzatılması gerekiyor. Araban’da tarım işçilerinin konakladığı yerlerde elektrik ve su yok. Tarım işçileri bu konuda çok büyük sıkıntı yaşamaktadırlar.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *